A sétákon építészeti és természeti értékek tárulnak föl

2019.03.25. 07:00

Bach után óriásplatán a kőszegi kincsek között

A Fő térről indult NA-TÚRA tavaszköszöntő séta a kőszegi óriásplatánhoz és tovább, a ginkgóhoz és a mocsári ciprushoz. A tornyok, templomok, múzeumok mellett a város természeti értékei is feltárultak a Kőszeg rejtett kincsei sorozatban.

Tóth Kata

Fotó: Ohr Tibor

Meglepetésmuzsika csalogatta szombat reggel a főtéri Tourinform iroda elé a tétova városiakat és a turistákat: Scheer Bernadett és Pákolitz Andrea játszotta frappáns koreográfiával háromszor két percben Bach hegedűre és csellóra írt duóját. Aznap a Kőszegi Vonósokkal és a Tücsökzenekarral még több helyszínen feltűntek – például a Patikamúzeumban, a Szent Jakab-templomban, és Bach gyógyító zenéjét vitték a vonósok a Szent Benedek patikába is.

A Kőszeg rejtett kincsei sorozatban először szerepelt vezetett körtúra a régi tűzoltóság épülete mögött megbújó hatalmas, több száz éves platánhoz, a Hunyadi Mátyás tér két nagy ginkgofájához, a Várkörön továbbsétálva, a várfal idős borostyánjaihoz és a várárokban magasodó mocsári ciprushoz. Horváth Csaba geológus kísérte a csoportot a védett fákhoz, érdekességek sorával készült, őstörténeti adatokkal, legendákkal és költeményekkel a különleges növényekről.

 

A Fekete Szerecseny patikamúzeumig mutatta az utat, csoportja ott csatlakozhatott a legrégibb magyar patikusdinasztia 300 éves történetét bemutató vezetéshez. A folytatásban a Szent Jakab-templommal, múzeumokkal, kiállítással, a várral és annak gyógynövénykertjével ismerkedhetett, aki akart. Kinézhetett a hősök városára a Hősök tornyából, de csatlakozhatott a Ferenc József és II. Vilmos császár nyomába eredő sétához is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában