A zárt ülés után – Zárult az idei első szombathelyi közgyűlés

2019.03.13. 09:54

Igen és nem: közlekedés és Haladás-tulajdonrész a közgyűlésen

Nemet mondtak a képviselők a javaslatra, amely a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft.-vel kapcsolatos döntésről szólt. 

VN

22.30

Egyhangúlag elfogadták a „közbeszerzések valódi ellenőrzésének, átláthatóságának megteremtése tárgyában” hozott közgyűlési határozatot – azt ismételt megtárgyalásra visszaküldte a polgármester a február 28-ai ülés után.

Elfogadták az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának módosítását, amelyről már február 28-án határoztak, visszaküldte megismételt tárgyalásra a polgármester. Akkor és most is arról döntöttek, hogy a két közgyűlés közötti polgármesteri beszámoló mindig az első napirend legyen a közgyűléseken, minden hónap utolsó csütörtökén legyen közgyűlés, kivétel az év utolsó hónapját, a határozat harmadik része új bizottsági struktúra kialakítása volt.

Ismét elfogadták az „önkormányzati képviselők közvetlen információszerzése tárgyában hozott 7/2019. (II.28.) Kgy. sz. határozatot”.

Átmeneti gazdálkodásról döntöttek a szombathelyi képviselők. A javaslat kiegészült Molnár Miklós (ProSavaria) alpolgármester javaslatával, amely szerint a polgármester két közgyűlés között egy-egy tárgykörben legfeljebb 1 millió forintot csoportosíthat át saját hatáskörében. A napirendet húsz egyhangú igen szavazattal elfogadták.

Ezzel zárult az idei első, február 28-án elkezdett közgyűlés második része.

A következő ülés időpontjáról időben értesíteni fogja a képviselőket – mondta a polgármester, a költségvetés lesz majd a téma.

22.00

Nem gondolták meg magukat a szombathelyi közgyűlésben.

Ahogy február 28-án, úgy ismét megszavazták a „közpénzen fenntartott városi média által a lakosság objektív tájékoztatása, városi lap újraindítása” című előterjesztést és ismét visszahívták Lovass Tibort a Szombathelyi Médiaközpont éléről.

Két évre, 2019. március 18-ától 2021. február 28-áig Halmágyi Miklós az ügyvezető, aki újraindítja a városi hetilapot.

20.30

Levették a napirendről, nem tárgyalták meg Szombathely közép- és hosszútávú útfelújítási programját.

Aztán dr. Németh Gábor, a SZOVA vezérigazgatója kérésére zárt ülésre vették a személyét érintő napirendi pontot: „Javaslat a SZOVA Nonprofit Zrt. vezérigazgatója visszahívásával kapcsolatos döntés meghozatalára”

Zárt ülés kezdődött 20 óra 22 perckor.

20.20

Igen a közlekedési koncepcióra.

Elfogadta a képviselő-testület a Szombathely közlekedési problémáinak megoldását célzó intézkedések megtételére tett javaslatot. Ezzel felkérték a polgármestert, hogy releváns TOP-pályázati felhívás esetén pályázzon a város.

Nemet mondtak a képviselők a javaslatra, amely a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft.-vel kapcsolatos döntésről szólt.

A határozati javaslat szerint az önkormányzat a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft.-ben meglévő 10,2 százalékos üzletrészéből 1 százalékot értékesített volna a 1919 Szurkolói Szövetségnek, a szervezet pedig tagot delegált volna a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. felügyelő bizottságába.

 

20.00

Előadások és tájékoztató kiadvány készülhet a felelős állattartásról: a program 5 millió forintba kerül idén, döntöttek az elindításáról a szombathelyi képviselők. A komplex program szabadtéri eseményt, tájékoztató kiadványt, tájékoztató előadássorozatot tartalmaz – természetesen mindhárom elem a felelős állattartást hangsúlyozza. Sőt, bevinnék a felelős állattartás témáját a köznevelési intézményekbe, ezt a lehetőséget meg kell vizsgálni a határozat szerint.

Elfogadták a határozatot és rendeletet is alkottak a képviselők a közétkeztetés kapcsán: a közétkeztetést vizsgáló munkabizottság javaslata szerinti fejlesztési terv és a közétkeztetés megfelelő színvonalú fenntartásához szükséges intézkedési tervet fogadták el.

Módosították a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat alapító okiratát. Több település is kikerült az ellátási területből, ezért volt szükség a módosításra.

A házi segítségnyújtás tekintetében Tanakajd, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás esetében Acsád és Meszlen, család- és gyermekjóléti szolgáltatás vonatkozásában Gencsapáti nem tartozik már a szombathelyi központhoz, ezek a települések más formában oldják meg az ellátásokat.

Ják is Szombathelyhez tartozik: ami a bölcsődei ellátást illeti. Elfogadták az erről szóló határozatot a képviselők.

Kovács Géza maradt a Mesebolt igazgatója. 2019. július 1. napjától 2024. június 30. napjáig szól a régi-új igazgató, Kovács Géza megbízatása a Mesebolt Bábszínház élén. Vezető illetménye havi bruttó 600 ezer forint – így döntött a szombathelyi közgyűlés.

14.45

Lezárták a 2018-as költségvetést a közgyűlésben.

11 igen és 8 tartózkodás mellett elfogadták a 2018. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet V. számú módosítását a képviselők. A rendelet szerint a szombathelyi önkormányzat működési egyenlege az év végén közel 540 millió forint többletet mutatott.

12.00

Szerdán az első, a félbeszakadt ülést nézve a 12. napirendi pont volt a beszámoló az előző közgyűlés óta eltelt időszak fontosabb eseményeiről és a polgármester átruházott hatáskörben hozott döntéseiről.

Több határozati javaslatot is tettek a képviselők – azokat is megvitatta és jórészt elfogadta a közgyűlés.

Balassa Péter (Jobbik) felügyelőbizottsági tagok személycseréjére tett javaslatot, azokat mind elfogadták, illetve ahol szükséges a tulajdonviszonyok miatt, ott taggyűlést hívnak össze a határozat nyomán. Mindenhol 2019. április 1-je a határidő. A Vasivíz Zrt.igazgatósági tagja Szakács Marcell helyett Szalai Bálint, és Kondor János helyett Németh Ákos. A Szombathelyi Médiaközpont felügyelőbizottságában Farkas Csaba helyett Schmidt András dolgozik. A temetkezési kft. felügyelőbizottságába Kántás Zoltán helyett Takács Tamást választották. A Prenor feb-tagja Horváth Csaba helyett Csejteiné Sipos Judit lett. A Szombathelyi Képző Központ Kft. felügyelőbizottságába Sátory Károly helyett Gaál József került, a parkfenntartónál Vörös Lajos helyett Koroknai Sándor, a távhőszolgáltatónál pedig dr. Takátsné dr. Tenki Mária helyett Nagy Donát kerül április 1-jével.

Döntöttek arról is a képviselők, hogy hatásvizsgálat készül: változtak-e, javultak, esetleg romlottak az életkörülmények, a lakhatási feltételek a Rohonci úti stadion körül – erre Kopcsándi József (Éljen Szombathely! -MSZP-DK- Együtt) tett javaslatot, azt Molnár Miklós (ProSavaria) alpolgármester pontosította.

Ideiglenes bizottság alakul a Szombathelyre történő illegális bevándorlás megakadályozására – ez dr. Nemény András (Éljen Szombathely! -MSZP-DK- Együtt) javaslata volt, 11 igen szavazattal 10 tartózkodás mellett szavazták meg, a Fidesz-KDNP képviselői tartózkodtak.

A csütörtökre összehívott rendkívüli közgyűlés négy napirendjét felvették a szerdai ülés napirendjére – ezekről egyenként 11 igen és 10 nem szavazattal határoztak.

Az átmeneti gazdálkodás legyen az utolsó napirend – erről egyhangú döntés született.

Dr. Kecskés László (Fidesz-KDNP) javaslatára volt téma, hogy a forgalom lassítására, csillapítására alkalmas járdaszigetet építtetnek a Kárpáti Kelemen utcába. A vitában Illés Károly (Fidesz-KDNP) alpolgármester emlékeztetett: a Márton Áron utca kapcsán eredményesen zárult a közbeszerzés, hamarosan kezdődhet az utca felújítása.

Ágh Ernő (Fidesz-KDNP) javasolta a Nárai utcai járda vizsgálatát: 19 igen szavazattal fogadták el, aztán 21 igen szavazattal döntöttek dr. László Győző (Éljen Szombathely! -MSZP-DK- Együtt) javaslatáról, hogy megvizsgálják hivatalok költözését a Domushoz.

Döntöttek még arról is, hogy testvérvárosi szerződést köt Szombathely a portugáliai Santiago do Cacem várossal.

A közgyűlés délután a költségvetés megtárgyalásával folytatódik: a tavalyi költségvetési rendelet ötödik módosítása után az idei számokról dönthetnek a képviselők.

 

9.50

Egyperes néma felállással kezdődött a február 28-ai közgyűlés folytatása szerda délelőtt.

Dr. Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, hogy meghalt Spiegler Elemér, a város legidősebb embere 106 éves volt. Emlékeztek az egyperces néma felállással a résztvevők Vörös Ferenc festőművészre is, akinek halálhírét ma reggel kapták.

 

Aztán levelet olvasott fel a polgármester: dr. Prugberger Emiltől kapta az e-mailt. Azt írta: egykori ProSavaria-elnökként elhatárolódik Molnár Miklós alpolgármester tevékenységétől.

Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) aztán azt a nyílt levelet olvasta fel, amelyet a Szombathelyi Médiaközpont munkatársai küldtek a közgyűlésnek és a polgármesternek: https://www.vaol.hu/vezeto-hirek/tiltakoznak-a-szombathelyi-televizio-munkatarsai-kiallnak-lovass-tibor-mellett-2873527/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában