A helyes reakció kizökkenti a támadót

2019.03.09. 07:00

Mit kell tudni az önvédelemről? Fogadd meg Borbás Tibor tanácsait!

Bárki számára elérhető az az önvédelmet oktató óra, amit minden szerdán megtartanak a Nagy Lajos Gimnázium vívótermében este hét órától.

Lakosi Gabriella

Borbás Tibor Major Ferenc segítségével mutatja be az önvédelmi gyakorlatokat, amikre bárkinek szüksége lehet

Fotó: Unger Tamás

Az edző Borbás Tibor, tűzoltó, ultrafutó. A résztvevőktől csak a terembérlet díját kéri el, így senki pénztárcáját nem terheli meg a képzés. Ő maga ingyen dolgozik, azt mondja, útba esik neki a gimnázium ilyenkor, mindössze annyi történik, hogy egy órával később ér haza. Ha pedig ezzel csak egy embernek tud segíteni, már megérte az energia – mondta.

Az ötletet pedig azok a sorozatos futókat ért támadások adták, amik az elmúlt években egyre gyakoribbak Magyarországon. Február végén az borzolta a kedélyeket, hogy Kiss Mikós terepfutóra vascsővel támadtak a Hármashatár-hegyen.

Borbás Tibor hangsúlyozza, egyáltalán nem csak sportolóknak szól az önvédelmi edzés. Bárkinek szüksége lehet ilyen tudásra élete folyamán. Az eredmények pedig magukért beszélnek. Volt olyan idősebb hölgy tanítványa, aki néhány alkalom után már egy hirtelen támadásra is nagyon jól tudott reagálni.

Borbás Tibor Major Ferenc segítségével mutatja be az önvédelmi gyakorlatokat, amikre bárkinek szüksége lehet Fotó: Unger Tamás

Borbás Tibor azt javasolja, ha megtámadnak, sose kezdjünk el futni, lehet hogy a rosszakaró gyorsabb nálunk, ha mozgunk, könnyebben kerülünk a földre. Mindig tartsuk a szemkontaktust, ne húzzuk össze és ne adjuk meg magunkat a helyzetnek. A legtöbb támadó már egy határozott fellépéstől, reakciótól is megijedhet.

Az órákon pedig egyesével veszik végig a veszélyes helyzeteket. Mit csináljunk, ha ráfognak a ruhánkra, ha hátulról támadnak ránk, vagy ha a földre kerültünk. A kitartó gyakorlás bevési a helyes reakciókat. Van, hogy már az is segít, ha ellenállást tudunk tanúsítani.

A tanfolyamok egészen nyárig tartanak majd rendszeresen, ősszel igény szerint újraindítja majd az oktatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában