Kezdeményezés

2019.03.05. 07:00

Szépülő Szarvasforrás – Civil kurázsi, avagy az unoka nagyapja nyomdokába lép

1978-ban újította fel a kőszegfalvi Szarvasforrást a helyi Tangl József, most civil kezdeményezésben az unokája, Tangl Roland szépíti meg az utóbbi években elhanyagolt kirándulóhelyet. Újra a szarvas szájából folyik a víz.

Tóth Kata

Elöl: Tangl Roland.Terméskőből falat rak: Faragó István

Fotó: Horváth Balázs

A települést jelző táblától jó egy kilométerre, erdei úton lehet eljutni a Hubertus Szarvaskút-forrásig. A rendszerváltozás után magánterületté nyilvánított erdőrész az öt éve elhunyt Tangl József tulajdona lett, azon található a forrás az épített sziklafallal, rajta a cementből és vasból formázott szarvasfejjel és 1978 feliratú márványtáblával.

Elöl: Tangl Roland.Terméskőből falat rak: Faragó István
Fotó: Horváth Balázs

– Dzsungel lett a területből, tavaly kezdtük a gazolást, a tereprendezést, hat és fél méter mélyen leástunk, és újraraktuk a kútgyűrűket hagyományos módon, ahogy az öregek csinálták. Most újra adódott két szabad hetünk, folytatjuk a munkát. A víz eredetileg a szarvas szájából csorgott, aztán az alacsony víznyomás miatt jó ideig a terméskőből rakott homlokfal alól csordogált, de most ezt is helyreállítottuk, éppen a kutat falazzuk vissza, a tetejére egy hét múlva jókora fedlap kerül, és terméskőből lejárót is építünk a forráshoz – mutatta Tangl Roland építőipari vállalkozó, aki a kútfelújításon kívül padokat telepít, szalonnasütőket alakít ki a területen az embereivel, de sátrazóhelyet és hintát, homokozót is álmodott a területre.

Kis ház áll a forrástól nem messze, azt is a nagyapja építette, az oldalához most esőbeállót tervez. Iskolások, túrázók, családok jártak régen a forráshoz, Tangl Roland szeretné, ha újra benépesülne a hely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában