Neves épületek emlékeztettek

2019.03.18. 07:00

Zöldült az Emlékmű Szent Patrik napján Szombathelyen

A megyeszékhely is bekapcsolódott a Globális zöldítés kampányba tegnap este. Az emlékművet zölddel világították meg az esti órákban.

vn

A tegnapi akció célja: tovább erősíteni Szombathely és Írország kapcsolatát Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

Szombathely idén először csatlakozott Szent Patrik ünnepe alkalmából az Ír Köztársaság nemzetközi kampányához azzal, hogy az Emlékművet zölddel világították meg.

Írország 2019-ben immár tizedik alkalommal ünnepelte nemzeti napját a „Globális zöldítés” akciójával. Március 17-én, Írország nemzeti ünnepén világszerte mintegy háromszáz ikonikus épületet világítanak meg zöld színnel. A többi között olyan épületek, építmények, szobrok „zöldültek” ezen a napon, mint Sydneyben az operaház, Rio de Janeiróban a Krisztus-szobor, Rómában a Colosseum, Kínában a nagy fal egy része, valamint a párizsi Sacré coeur.

Az ikonikus helyszínek zöld fénnyel történt díszkivilágítása nemcsak Írország és a nemzetközi partnerei közötti együttműködést és fejlett kapcsolatokat segíti elő, de maguk a kivilágított épületek is a nemzetközi figyelem középpontjába kerültek. Magyarországon elsőként 2017-ben a Lánchidat világították meg zöld fénnyel, 2018-ban Budapesten a Művészetek Palotája kapcsolódott be a globális rendezvénybe.

A tegnapi akció célja: tovább erősíteni Szombathely és Írország kapcsolatát Fotó: Unger Tamás/Vas Népe
Fotó: Unger Tamás/Vas Népe
Fotó: Unger Tamás/Vas Népe
Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

A zöldítő akcióról Koczka Tibor, Szombathely kultúráért felelős alpolgármestere tájékoztatta lapunkat sajtóközleményben. A városvezető hangsúlyozta: – Nagy örömünkre szolgál, hogy idén első alkalommal a szombathelyi Emlékmű is bekerülhetett a világ azon nevezetes helyszíneinek sorába, amelyek március 17-én zöld színben pompáztak. Azért is volt fontos számunkra az ír nagykövetség megkeresése és felkérése a csatlakozásra, mert 2019-ben ünnepeljük negyedszázados évfordulóját annak, hogy 1994-ben civil kezeményezésre első alkalommal tartottak Bloomsdayt Szombathelyen. Azóta James Joyce Ulysses című világirodalmi remeke minden év június 16-án összehoz minket, szombathelyieket és íreket.

Koczka Tibortól megtudtuk még, hogy az idei évforduló alkalmat teremt arra, hogy az önkormányzat háromnaposra bővítse a Bloomsdayt. Ezáltal erősebbé válhat a megyeszékhely és Írország közötti jó kapcsolatot, illetve az esemény hagyományait nemzetközi szinten is tovább építheti Szombathely városa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában