Sitkéért, megyénkért, kastélyokért

2019.04.03. 07:00

A Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozatát kapta Kovács Ferenc

A Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozatát kapta Kovács Ferenc volt országgyűlési képviselő, a Vas Megyei Közgyűlés egykori elnöke. Vas megye fejlődése és a magyarországi kastélyok megmentése érdekében végzett közéleti munkáját ismerték el. A sitkei fogadóssal két héttel a díj átadása, hat héttel szívműtétje után találkoztunk.

Tóth Kata

Kovács Ferencet Balázs Fecó is elkísérte az átadóra: „Kettőnk élete, életműve összetalálkozott és összetartozik” Fotó: Szendi Péter

Kulcsokkal nyitja, zárja a Hercseg-hegyi, 1983 óra üzemelő kastélyfogadó helyiségeit – végigvezet az éttermi részen, mutatja a konyhát, a kamrát. Az emeletre vezető lépcsőt, amelynek fokai a közeli erdőben kiszáradt tölgyfákból készültek a 80-as években. Majd a vendégszobákat, az impozáns rendezvénytermet, a több tíz méteres folyosót, régiséggyűjtő szenvedélyének tereit, amelyekben minden tárgyhoz fűződik egy története. Az emeleten arcképtár: díszes keretbe foglalt fotók a családjáról. Átellenben a falon meghívó a 2000-es év első parlamenti ülésére.

Mellette a Magyar Közlöny díszpéldánya a millenniumi törvénnyel, melynek rendelkezése alapján az Országházban állították ki a Szent Koronát és a többi koronázási jelvényt a palástot kivéve. A két legfontosabb dolog az életében: a család, akik „minden botor ötletét” elviselték és mindig kitartottak mellette. És „Magyarország két legszebb munkahelye” – a vasi Megyeháza és a Parlament – közül az egyik, ahol dolgozott.

– 1982 augusztusában költöztünk Budapestről Vas megyébe, a Felsőbüki Nagy-kastélyt a kastélyprogramban újítottuk fel, és megnyitottuk az ország első magántulajdonú kastélyszállodáját. Gyerekkorom óta szenvedélyesen vonzódtam ezekhez az épületekhez. Budapesten, a XVI. kerületben, ahol laktunk, több kastély volt romos állapotban. Óhatatlanul megszerettem a szépséget, az értéket. Szerencsém volt, mert akkor és később is olyan emberek pártfogoltak, akik értettek ezekhez az épületekhez és az ügy mellé álltak. Tizenhat évig voltam a Parlamentben a kastélyokért, kúriákért, várakért és a falusi turizmusért felelős albizottság elnöke. Rengeteg mindent előkészítettünk, amelyek nyomán például a budai, a visegrádi vár felújítása és részben a mostani kastélyprogramok is elindultak. Vas megyéből a megyei tanács akkori elnökét, dr. Bors Zoltánt és a megyei főépítészt, Fazakas Pétert említi, akik „igazi reformerek” voltak. Elsősorban nekik tartozik köszönettel azért, mert rengeteg vasi műemlék épület megmenekült. Tevékenységük minta volt országos szinten is.

Kovács Ferencet Balázs Fecó is elkísérte az átadóra: „Kettőnk élete, életműve összetalálkozott és összetartozik” Fotó: Szendi Péter

Kovács Ferenc a rendszerváltás után, a második választási ciklustól dolgozott országgyűlési képviselőként, 2006-tól a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, a megye fejlődéséért is kapta a kitüntetést. – A Jóisten és a választói bizalom adta, hogy sok funkcióban dolgozhattam a megye történetében. Útügyi miniszteri biztosként szerepem volt az elkerülő utak és a 86-os út fejlesztésében. Emberileg, szakmailag azonban legnagyobb kihívást a Markusovszky-kórház körüli döntések jelentették. Csak néhány példa: az onkoradiológiai tömb befejezése, ami félkész projekt volt; a sürgősségi és a mostani belgyógyászati tömb elkészülte – ha nem is közvetlenül, de ahhoz a politikai korszakhoz köthető, amelyben felelősségem volt a döntésekben. Kézilabdás voltam, azt szoktam meg: csak együttműködő csapatban lehet sikereket elérni. Szerencsés vagyok, mert mindig olyan csapat volt körülöttem, amelyik segített. Vonatkozik ez Sitkére, Vas megyére és az országos kastélymegmentési programokra is – mondja.

És ha már Sitke: lokálpatriótaként képviseli a község kulturális értékeit, tradícióit, kutatja a múltját és évtizedek óta részt vesz a kápolna megmentéséért életre hívott koncertek szervezésében – első pillanattól az ügy mellé állt a helyi közösség is. 1986-ban volt az első koncert, néhány évre rá már grandiózus terveket szőttek az István, a király sitkei bemutatójáról. Harminc éve Koltay Gábor rendezésében 14 ezer ember előtt mutatták be a rockoperát, egy évvel később a Jézus Krisztus szupersztár rockoperát, később az Evitát, a Kőműves Kelement is.

– Nagy öröm, hogy a rockfesztivál népszerűsége töretlen, és azok közül, akik Sitkét elkezdték, többen érdemes művészek, Kossuth-díjasok lettek – mondja.

 

Politikai pályafutása végén Kovács Ferenc diplomata lett: 2014. november 1-jétől nyugdíjba vonulásáig, 2016 novemberéig a külügyminisztérium munkatársa, majd nemzetpolitikai diplomata, konzul Magyarország Müncheni Főkonzulátusán. – Bajorországban 11 helyen hoztunk létre magyar tannyelvű általános iskolákat. Jó, hogy ezt is megélhettem, és remélhetőleg az ott élő magyarok életét hosszú távon meghatározza. A mostani díjról így vall: – Ez az eddigi legmagasabb rangú kitüntetésem, meglepett, hogy kaptam, és nagyon jólesett. Meg kellett neveznem két embert, aki elkísér az átadásra. A feleségem volt az egyik, a másik Balázs Fecó. Kettőnk élete, életműve összetalálkozott és összetartozik. Most már nemcsak a kápolna, hanem a szívügyünk miatt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában