Felelős szülők

2019.04.13. 15:30

A szülői szerep megtanulható – Vida Ágnes az anyává-apává válás lélektanáról beszélt

Vida Ágnes volt az Agora – Művelődési és Sportház vendége. A babapszichológus az anyává-apává válás lélektanáról beszélt a hallgatóságnak.

Nemes Judit

Vida Ágnes azt is szóba hozta, hogy megváltoztak a szülővé válás motivációi

Fotó: Horváth Balázs

A szülővé válás folyamatáról szerveztek beszélgetést, amelynek vendége Vida Ágnes gyermekpszichológus, üzletasszony volt, aki nemcsak a szakértői, hanem a szülői oldalt is képviselte, hiszen kétgyermekes édesanya, valamint több, a babákkal, kismamákkal foglalkozó blog szerzője is.

A téma nemcsak a nők – az édesanyák, kismamák –, hanem a férfiak, az édesapák, apajelöltek figyelmét is felkeltette, hiszen nagy arányban képviseltették magukat a 90 fős hallgatóságban.

A beszélgetés elején elhangzott: a szakember úgy véli, mindenki szülőnek született, ám jelenleg olyan korban élünk, amikor más körülményekkel kell megbirkózni, mint korábban. Évtizedekkel korábban és azt megelőzően sem volt kérdés, hogy válni kell-e szülővé, hiszen a családi minta – például a századelőn – az volt, hogy minden házaspár minél több gyermeket vállaljon, hiszen akkoriban nagy volt a gyermekhalandóság; tehát más volt a gyermekvállalás ösztönzője és a gyermekekhez való hozzáállás sem volt ugyanolyan, mint napjainkban – mondta a pszichológus.

Vida Ágnes szerint a szülői szerepre készülés máskor indul el a lányoknál és a fiúknál. Előbbieknél másfél éves kor körül jelenik meg elsőként: elkezdik utánozni az anyát és erősen jelen van bennük a tudat is, hogy ők nőnek születtek.

Vida Ágnes azt is szóba hozta, hogy megváltoztak a szülővé válás motivációi
Fotó: Horváth Balázs

– Egy 2-3 éves kislányt például néha küzdelmes dolog felöltöztetni, mert neki határozott elképzelése van arról, hogy milyen hölgy szeretne éppen aznap lenni. A kisfiúkat viszont egyáltalán nem érdeklik a ruhák, csak annyira, hogy a viselet kényelmes legyen – náluk hatéves kor körül kezd megjelenni az a gondolat, hogy majd ők egyszer apukák lesznek – emelte ki. A terhesség időszakában zajlik a legintenzívebb készülés az anyaságra és az apaságra. A pszichológus tapasztalatai szerint sokan túlzottan készülnek a gyermek érkezésére: könyveket bújnak, blogokra kattintanak, fórumokat keresnek – többen már akkor, amikor a babaprojekt megkezdődik. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy ez az alaposság stresszessé teheti a párokat a készülődésnél, például abban az esetben, ha nem a terveik szerinti időben fogan meg a magzat, hanem később, ám egy adott online közösségben már túlnyomó többségben sikeres folyamaton vannak túl.

A szeretetnyelvek is szóba kerültek. A kifejezés lényege, hogy mindenki szereti érezni, hogy szeretik; azonban nem ugyanazon gesztusok által érzékeli ezt mindenki; ahogyan a szeretet kifejezésre juttatásának módozatai is sokfélék. A gyermekek ugyancsak különbözőek, a szülőnek kell megtalálnia, hogy melyik az ő szeretetnyelve; sőt: egy embernek több szeretetnyelve is lehet, amelyen jól kommunikál.

A beszélgetést követően a szülők feltehették kérdéseiket az őket leginkább érdeklő témakörökben: édesanyák és édesapák is éltek a lehetőséggel, hogy szakembertől kapjanak választ aggályaikra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában