Sorozat

2019.04.10. 07:00

Barokk mámor és éjjeli őrjárat előtt – Horváth Imre ráhangolta a közönséget

Hagyományosan népes közönség volt kíváncsi Horváth Imre karnagy Ezt látni és hallani kell sorozatának legújabb fejezetére a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Az előadó ez alkalommal a Liszt Ferenc kamarazenekar és a világhírű koloratúrszoprán, Miklósa Erika hangversenykörútjának káprázatos műsorát elemezte a tőle megszokott, élvezetes módon.

Tátrainé Kulcsár Irén

Horváth Imre aBDK-ban ezúttal aLisztFerenc kamarazenekar és Miklósa Erika koncertjére készítette föl az érdeklődőket

Fotó: TKI

Nemzetközi hírnévre tett szert az 55 éve alakult Liszt Ferenc kamarazenekar: rendszeresen koncertezik Európa csaknem valamennyi országában, fellépett a világ számos operaházában. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Miklósa Erika opera-énekesnővel közös hangversenykörútját 2017 januárban kezdte meg az együttes: április 24-én a szombathelyi Bartók Teremben lépnek föl. A barokk zene pompázatos, fenséges és drámai kincsestára szólal meg, amely különlegesen virtuóz előadókat igényel.

Horváth Imre részletesen beszélt arról a három kiváló zeneszerzőről, akiknek egy-egy műve majd elhangzik a hangversenyen. Johann Sebastian Bachról (1685–1750), aki 1721-ben mutatta be mára az egész világon ismert koncertsorozatát, a hat Brandenburgi versenyt. A grandiózus művet Brandenburg tartomány akkori őrgrófjának ajánlotta azzal a céllal, hogy munkássága számára pártfogót találjon. A Liszt Ferenc kamarazenekar koncertjén a III. (G-dúr) Brandenburgi verseny csendül fel, ebben a műben Bach csak vonósokat foglalkoztat.

Horváth Imre a BDK-ban ezúttal a Liszt Ferenc kamarazenekar és Miklósa Erika koncertjére készítette föl az érdeklődőket
Fotó: TKI

Georg Friedrich Händelről (1685–1759), aki hatással volt a bécsi klasszikusokra. Szombathelyen Szerelmi mámor című kantátája szólal meg. Horváth Imre szólt még Luigi Boc­che­rini (1743–1805) olasz gordonkaművész-zeneszerzőről, akinek vonósötösre komponált D-dúr divertimentója – Éjjeli őrjárat Madridban című muzsikája – a város színes éjszaki életébe kalauzolja a hallgatóságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában