Összegyűjtöttük a tudnivalókat

2019.04.30. 20:00

Figyelem, ünnepnap! – Az oktatási intézmények és a boltok sem lesznek nyitva

Kapunk egy majdnem vasárnapot a hét közepére, a vonatok és a buszok is munkaszüneti rend szerint járnak holnap, május 1-jén. A hivatalok, az üzletek és az oktatási intézmények zárva lesznek.

VN

Nem kell fizetni a parkolásért május 1-jén, szerdán

Fotó: Unger Tamás

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek – derül ki a MÁV rövid tájékoztatásából. Azt is közölte a vasúttársaság, hogy ha az előzetes helyfoglalások alapján szükséges, akkor az InterCity-vonatokhoz plusz kocsikat kapcsolnak. A GYSEV járatai is ugyanúgy ünnepnapi rend szerint közlekednek, ahogy a MÁV-csoport vonatai.

Az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ autóbuszai a munkaszüneti nap­­ra érvényes rend szerint járnak – de ez nem vasárnapi menetrend, figyelmeztet a társaság. Ugyanis a hetek első munkanapját megelőző napra meghirdetett járatok nem közlekednek május 1-jén. Vagyis azok, amelyek jórészt a kollégistákat szolgálják ki szerte a megyében és a régióban a hét első tanítási napja előtt.

Az autósoknak nem kell apróért kutatni a köztereken várakozáshoz: ingyenes lesz a parkolás Szombathelyen és a többi vasi városban is, ahol egyébként ezért fizetni kell.

Nem kell fizetni a parkolásért május 1-jén, szerdán
Fotó: Unger Tamás

Hivatalos ügyet nem intézünk: a kormányablakok, más hivatalok, de a bankok és önkormányzatok ügyfélfogadásai sem érhetőek el május első napján. Sőt, Kőszegen már ma sincs ügyfélfogadás a kormányablakban: nem előre ünneplik a májust, hanem technikai okok miatt nem lehet ügyet intézni. A Vas Megyei Kormányhivatal a két legközelebbi, a büki és a csepregi kormányablakokat javasolja a kőszegieknek a mai napon.

Az üzletek, a szuper- és hipermarketek sem nyitnak ki holnap, azonban az éjjelnappalik, valamint a vendéglátóhelyek nem zárnak be.

Az óvodák zárva lesznek holnap és tanítás sem lesz, természetesen a végzős középiskolásoknak sem, akik ballagásra hangolódásra vagy tanulásra használhatják a munkaszünetet, hiszen pénteken megkezdődik a 2018/2019-es tanév tavaszi érettségi vizsgaidőszaka. Bár május 3-án még nem sokan vizsgáznak: emelt és középszinten is a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődik az érettségi, aztán 6-án már „mindenki ír”, a magyar nyelv és irodalom, valamint emelt szinten a magyar mint idegen nyelv vizsgát is akkor tartják. Aztán, amikor a szóbeli érettségi vizsgáikat teszik, már újabb munkaszünet lesz: a háromnapos pünkösdi hosszú hétvége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában