Felmérés

2019.04.28. 07:00

Folyamatos az álláskeresés – Mára magas szintet képvisel a munkaerőpiaci (ön)tudatosságunk

Az élethosszig tartó munkahely fogalma már a múlté, a digitalizáció térhódításával az álláskeresés menete is teljesen átformálódott. Nem csak akkor nézelődünk a munkaerőpiacon, ha állást keresünk, ez is kiderül a Workania állásportál felméréséből.

VN

Már nem csak akkor nézelődünk az ajánlatok között, ha aktívan állást keresünk

Fotó: Shutterstock

Hol kezdjük a keresést, ha munkahelyünkön betelt a pohár, és mennyire használjuk az állásportálokat? Ezekre a kérdésekre is kereste a választ a kutatást végző cég. Több mint ezren kitöltötték kérdőívüket.

A válaszok tanulsága szerint már nem csak akkor nézelődünk az ajánlatok között, ha aktív álláskeresők vagyunk. A kutatásban részt vevők közel 52 százaléka ugyanis akkor is folyamatosan böngészi az álláslehetőségeket, ha éppen nem gondolkodik a váltáson, csak tisztában akar lenni piaci értékével. Mindez az egyre kényelmesebb online megoldásoknak, valamint a magyar munkaerőpiac sajátosságainak is köszönhető. Rengeteg, akár személyre szabott lehetőség áll rendelkezésre az online felületeken. Ezzel párhuzamosan persze a munkaadók is folyamatosan pásztázzák a kínálatot és rendszeresen keresik meg az ígéretesnek tűnő munkavállalókat ajánlataikkal.

Már nem csak akkor nézelődünk az ajánlatok között, ha aktívan állást keresünk
Fotó: Shutterstock

Kereslet és kínálat egymásra talál tehát, hiszen a megkeresett munkavállalók tájékozottságuknak köszönhetően az esetek többségében tisztában vannak azzal, mennyit érnek, ebből kifolyólag el tudják dönteni, hogy mérlegeljék-e az adott ajánlatot. A válaszadók 69 százaléka feliratkozott valamelyik álláskereső portál hírlevelére, így naponta értesülnek a lehetőségekről. Egy jobb pozícióra a mai napig számtalan jelentkezés érkezik. A kiválasztási folyamatban egy HR szakember átlagosan 20 másodperc alatt dönti el, ad-e esélyt a jelentkezőnek, vagy sem. Éppen ezért a jó CV kitűnik a tömegből, ha szépen szerkesztett, lényegre törő és olyan kvalitásokkal rendelkezik, melyeken azonnal megakad az azt olvasó HR-es szeme.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában