a regösök húrján

2019.04.11. 14:00

Igazi versünnep – Az egész régióból jöttek az ikervári versmondó versenyre

A 23. Regösök húrján országos versmondó verseny területi döntője volt a 13. Ikervári Versünnep tegnap, ahol a régióból sereglettek össze a gyerekek, hogy megméressék tehetségüket, és jól érezzék magukat abban, amit szeretnek.

Merklin Tímea

Az első helyezett versmondókkal Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke

Fotó: Horváth Balázs

– A költészet napja ma már nemcsak egy nap az országban, hanem egy egész hónap, sok-sok településen mondanak ilyenkor verset. Magyarságunk bennünk van, része az is, hogy ismerjük a költészetünket, a zenénket. Ikervár különleges hely, ahol a diákok megcsillogtatják azt a gyémántot, amit még csiszolni kell, de már gyémánt – mondta a résztvevőknek Kiss László rendező, dramaturg, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, aki az ikervári Versünnepeken a zsűrielnök. Értékelésében kiemelte: a jó vers-

mondáshoz három dolog kell: a fej (az ész, a gondolat, hiszen a szöveget meg kell érteni), a száj (amivel közvetítünk, tehát a szép magyar beszéd, a megfelelő artikuláció) és a szív (a hordozó erő, az érzelem). A versgondolatot olyan érzelmekkel kell elmondani, hogy megálljon a levegő.

Zsúfolásig megtelt a művelődési ház nagyterme a versmondókkal és szüleikkel
Fotó: Horváth Balázs

A felső tagozatosoknál erre volt is példa, a zsűritagok lélegzete is elakadt néhányszor, hogyan bánnak a 13-14 éves gyerekek a tartalmakkal és az azt kifejező érzelmekkel. Drámai volt Gyurkovics Tibor Apám árnyéka című versének megszólaltatása, Arany János Tetemre hívás, Reményik Sándor A menekülő című versének előadása, kellő iróniával fűszerezve Lackfi János Plaza Balassi című verse. Örömet szerzett Petőfi Sándor Falu végén kurta kocsma című nem gyakran mondott verse. Érzékelhető volt: sokat fejlődtek a diákok, nagy utat jártak be az elmúlt évek alatt, amióta versenyekre járnak megmutatni magukat. A versünnepen elköszöntek Poór Patriktól, aki nyolcadik osztályos, szó szerint kinőtte ezt a rendezvényt, ahová óvodás kora óta járt.

Kopácsi Léna is rendszeres versmondója az ikervári találkozónak
Fotó: Horváth Balázs

A zsűri a pontozásnál a versválasztást, a szép magyar beszédet és a művészi kommunikációt értékelte. Kiss László úgy vélte, a Magyar Versmondók Egyesülete sokat segíthetne azzal, ha kiadna egy kötetet különböző korosztályoknak ajánlott költeményekkel, meg kell találni a pénzforrást hozzá. A beszédhibákat ebben az életkorban még szépen lehet javítani. Külön köszönetet mondott a felkészítő tanároknak és a szülőknek.

Az első helyezett versmondókkal Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke
Fotó: Horváth Balázs

Az 1-2. osztályosok között első lett Horváth Sára Bíborka, 2. Németh Kornélia, 3. Bertók Péter, különdíjat kapott Fájer Malvina. A 3-4. osztályosok között 1. helyezést ért el Jákói Zsolt, 2. Berényi Lilla, 3. Birkás Áron, különdíjat érdemelt Nagy Marcell. Az 5-6. osztályosoknál 1. díjat nyert Csorba Bence, 2. Péntek Maja, 3. Németh Richárd, különdíjasok: Tolnai Levente és Varga Zoé. A 7-8. osztályosok között 1. lett Szabó Anna, 2. Poór Patrik, 3. Lázár Panna, különdíjat kapott Dolacsek László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában