Közlemény

2019.04.17. 13:34

Már a gencsapáti beteghordóval kapcsolatba került embereket is beoltották (Frissítve)

Gencsapátiban is oltottak a Markusovszky kórházban kezelt kanyarós beteg miatt: a megfertőződött betegszállító ugyanis gencsi, mindazok, akikkel a háziorvosánál találkozott, és még nem voltak védettek, megkapták a kanyaró elleni oltást.

Vas Népe

Bodorkós Ferenc polgármester: nincs ok pánikra

Fotó: Unger Tamás

Gencsapátiban is oltottak a Markusovszky kórházban kezelt kanyarós beteg miatt: a megfertőződött betegszállító ugyanis gencsi, mindazok, akikkel a háziorvosánál találkozott, és még nem voltak védettek, megkapták a kanyaró elleni oltást.

Összesen 67 embert kellett beoltani az elmúlt napokban kanyaró ellen, azokat, akik érintkeztek vagy a Szombathelyen kezelt egri beteggel, vagy a tőle a kórházban megfertőződött betegszállítóval – derül ki a dr. Stánitz Éva Ph.D. megyei tisztifőorvos, a vasi kormányhivatal népegészségügyi főosztályvezetője által tegnap kiadott közleményből. Az is olvasható a tájékoztatásban, hogy a betegszállító gencsapáti illetőségű, ő kísérte fel a kórházban az osztályra a kanyarós egri férfit március 30-án, aztán ő is megbetegedett.

Úgy értesültünk, hogy tüneteivel elment a háziorvosához, az elrendelt járványügyi vizsgálat során mindenkit „felkutattak”, akivel a rendelő várótermében találkozott. Gyakorlatilag „házhoz mentek” az oltással.

Akik nem tudták teljes bizonyossággal igazolni, hogy beoltották őket korábban kanyaró ellen, azokat oltották most be a járványveszély el­hárítása érdekében. Az oltóanyagot a kormányhivatal bocsátotta rendelkezésre. Gencs­apátiban tegnapig a legtöbben nem is tudták, hogy odavalósi a megbetegedett betegszállító. A kanyarós megbetegedésről olvastak a Vas Népében, de hogy Gencsapáti érintett, azt nem tudták – ezt mondták tegnap délután.

Szintén tegnap értesült erről Bodorkós Ferenc polgármester is. Megtudtuk tőle: a háziorvos nem nyilatkozhat, nem mondhat semmit a betegéről, neki sem szólt az esetről, megdöbbent. – Azt tudom, mit kell tennem tűz, meg víz esetén. Ha valamilyen katasztrófahelyzet van, akkor megszűnök, mint polgármester, és előlépek, mint a helyi védekezést vezető személy – emlékeztetett. A kanyarós megbetegedés miatt nem kapott feladatot. – Azt hiszem, hogy a népegészségügy ura a helyzetnek. Most beszéltem a tisztifőorvossal, azt mondta, minden intézkedést megtettek. Személyiségi jogok miatt meg sem kérdeztem, kiről van szó – mondta Bodorkós Ferenc. Hozzátette: annyi dolga van, hogy megnyugtassa Gencsapáti lakosait, nincs ok pánikra. Azt ugyanis a megyei tisztifőorvos közleménye is leszögezi, hogy az egri átutazón és a gencsapáti betegszállítón kívül több megbetegedésről nincs tudomása a

népegészségügyi főosztálynak.

A kanyaró lappangási ideje 10–14 nap lehet, így még elképzelhető, hogy észlelnek újabb megbetegedést, de ennek napról napra kisebb az esélye.

Továbbra is érvényben van az éppen egy héttel ezelőtt, április 11-én elrendelt látogatási tilalom a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház infek­tológiai osztályán, és nem vesznek fel az osztályra kanyaró ellen be nem oltott gyerekeket.

Magyarországon 1969 óta kötelező a kanyaró elleni védőoltás, 1989 óta két oltást kapnak a gyerekek: első alkalommal 15 hónaposan, majd 11 évesen egy emlékeztető oltást.

Érvényben van a látogatási tilalom az infektológiai osztályon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában