nagyheti programfolyam

2019.04.14. 11:00

Megnyitották a húsvéti vásárt Szombathelyen – A hűvös idő ellenére sokan kilátogattak a Fő térre a hétvégén

Második alkalommal szerveznek a húsvéti vásárhoz kísérőrendezvényeket a megyeszékhelyen: tavaly hagyományteremtő szándékkal vezették be az adventben zajló koncertekhez, műsorokhoz hasonlóan a nagyheti Fő téri programfolyamot. Az ünnepélyes megnyitót szombaton tartották.

Nemes Judit

Forrás: Vas Népe

Fotó: Horváth Balázs

Családok, fiatalok, idősek látogattak ki a hétvégén Szombathely Fő terére, ahol szombat délelőttől várták az árusok a húsvéti vásár helyszínén felállított bódékban portékáikkal a látogatókat. A vásár hivatalos megnyitója 15 órakor kezdődött, addigra a nap is kisütött és a hőmérséklet is emelkedett pár fokkal délelőtthöz képest: reggel még úgy tűnt, nem fogadja kegyeibe az időjárás a kinti programokat tervezőket.

Az ünnepséget Puskás Tivadar polgármester nyitotta meg. Köszöntő gondolataiban kifejtette: a tavalyi rendezvény sikere után az önkormányzat idén is közösségi térré varázsolta a forgatag helyszínét. – A húsvét mindannyiunk számára szép ünnep: a fényé, a tavaszé, a feltámadásé – emelte ki a polgármester, aki felidézte a tavaszi vallási ünnep napjának kiszámítását is: a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap, ez húsvét napja: ennek alapján március 22-e lehet legkorábban ez a nap, a legtávolabbi pedig április 25-e.

Fotó: Horváth Balázs / Vas Népe

A vásár megnyitását követően a szentpéterfai Koprive tamburazenekar a mediterrán vidékeket idéző muzsikájával zengte be a Fő teret. A Szentháromság-szobornál a hétvégén népi iparművészek hagyományos technikákkal díszített hímes tojásokat mutattak be: a kifújt tojásokra némelyikére karcolással, míg a másikra viaszos technikával vitték fel a népi mintákat. Mint megtudtuk: előbbit inkább a pásztorok alkalmazták, a másik inkább a hölgyek körében volt népszerű díszítő eljárás. Piros, fehér és kék alapszínekben pompáztak az mérnöki pontossággal tyúk- vagy lúdtojásból elkészített alkotások, és találtunk olyat is, amelyre több színt is felvittek – ennek készítése kapcsán elmondták, hogy a megalkotása időből is többet vett igénybe, mint az egyszínűeké, ám a látványért megéri időt szánni rá.

Fotó: Horváth Balázs / Vas Népe

Pár lépéssel arrébb a Magyar Hagyományőrző Faművesek húsvéti bemutatója és alkotó játszóházába cseppenhettek az érdeklődők: a faműves mesterség, azaz az asztalos, az ács, a bognár és a kádár mesterségek szerszámait hozták magukkal. Németh Ármin, a faművesek vezetője elmondta: az egyik asztalnál különböző mintákat, például nyuszikat, lovakat lehetett rajzolni falapokra, amelyeket aztán egy százéves kézi lombfűrész géppel fűrészelték ki a gyermekek felnőtt felügyelete mellett. – Hoztunk olyan szerszámokat, amelyeket mostanában nem lehet megtalálni a családi házaknál: vonószéket, amelyet régen szerszámnyelek kialakítására használták elsősorban. – emelte ki a fiatal faműves. Dongagyalut, a keresztvágó fűrészt, valamint az állványos, háromemberes rönkhasító fűrészt – amelyet már az ókorban ismertek és használtak az emberek – is kipróbálhattak a mesterek irányításával a gyermekek. Vándor fotószínház kamerája elé állhattak azok, akik 19-20. századi hangulatú képeken visszareppentek volna száz esztendőt az időben.

Lovaskocsikázásra is hívták a vásárba látogatókat: a belvárosi utcákban hajtottak minkét hétvégi napon sétatempóban fogatokat. Nincs azonban vége a hétvégével a húsvétváró programfolyamnak: szombathelyi óvodák csoportjainak műsorát lehet megtekinteni: hétfőn, kedden és szerdán is öt-öt intézmény apróságai bűvölik majd el a járókelőket. Nagycsütörtökkel, amikor a hagyomány szerint a harangok Rómába mennek, a műsorokat is szüneteltetik az ünnepre készülődés jegyében, a kirakodóvásár azonban továbbra is fogadja azokat, akik ünnepi ajándékokat keresnek szeretteiknek. Húsvéthétfőn a Vasi Skanzenbe invitálják a kicsiket és a nagyokat: 10 órától csokikeresés kezdődik a falu házai között, 14 órától pedig tojásdíszítő technikákat mutatnak be kézművesek.

A legkisebbeket nyuszisimogatóval és kézműves foglalkozásokkal várják a textil- és fazekasműhelyekben, valamint ügyességi játékokkal: répagyerek-gurítással a domboldalról, tojásversennyel, nyúl-tekével, tojásba vágással, óriás amőbával, tojás-fűzőcskével. Nemcsak gyermekek, felnőttek számára is élvezetes előadást ígér az Aranyszamár Bábszínház. Az ünnepi programokat locsolóvers mondás és közös tojásfa-díszítés zárja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában