kijáró

2019.04.03. 11:30

Népzenei tábor kalácssütéssel

Szalafői dallamok álltak a középpontban a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület népzenei táborában, amelyet a hétvégén rendeztek meg a településen. Az ausztriai magyarok mellett, a Földesi-házaspár révén szombathelyi résztvevői is voltak a programnak.

Nemes Judit

Nemcsak népzenét tanultak a jó hangulatú táborban, a kürtőskalács sütéssel is megismerkedtek Fotó: Facebook.com/BUKV.BMKE

Évek óta hagyomány, hogy kora tavasszal táborba hívja az ausztriai magyarság ifjú népzenészeit a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület. Idén március utolsó hétvégéjén Őriszigeten gyűltek össze a résztvevők, akik nemcsak a környékről, hanem Szombathelyről is érkeztek a rendezvényre. A neves népzenészek, Földesi Rózsa és János tanította a gyermekeket a táborban: ezúttal őrségi, pontosabban szalafői dallamokkal ismertették meg a határon túl élő ifjúságot. A házaspár – akiket több éves együttműködés fűz a kultúregyesülethez, amellyel célul tűzték ki a magyar népzenei hagyományok felélesztését – a Boglya Népzenei Együttes alapítója. Földes János az ORF-nek adott nyilatkozatában elmondta: – Nagyon meg vagyok velük elégedve, szorgalmasak.

Nemcsak népzenét tanultak a jó hangulatú táborban, a kürtőskalács
sütéssel is megismerkedtek Fotó: Facebook.com/BUKV.BMKE

A fiatalokat óriási tehetségnek tartom – tette hozzá. A táborban összesen huszonöten vettek részt, a többi között a helyi együttesek, a Szélforgó, a Csörge, és a Hangyaboly tagjai. A Burgenlandi Magyar Kultúregyesülettől megtudtuk, hogy kezdők és haladók számára hirdették meg a tábort, amelyen mindenki szintjének megfelelően bővíthette hangszeres ismereteit. A kétnapos intenzív foglalkozás része volt a székházukban zajló heti népzeneoktatásnak. A kurzus természetesen nemcsak a tanulásról szólt, változatos programokon vettek részt a kicsik és a nagyok, a többi között a kürtőskalács sütés fortélyaival ismerkedtek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában