KIállítás

2019.04.01. 15:00

Összegyűjtötték és megmutatják értékeiket a katafaiak

Összeszedték és kinagyított fotókon csokrokba rendezték értékeiket a katafaiak, s egy kiállításon mutatják be. A tárlat a felújított egykori iskola első közösségi programja, amelyet sok másik követhet, hiszen belaknák az épületet.

Gérnyiné Hajba Erzsébet mögött a tablókra gyűjtött értékek, előtte V. Németh Zsolt és a katafaiak a kiállításmegnyitón Fotó: Szendi Péter

Mi a fontos Katafán? Például a helyi lovassport meg a felújított épületek, pontosabban az épülete múltja és jövője. A sportnak és az épületeknek is jutott egy-egy tabló a hétvégén nyílt értéktár-kiállításon. A megszépült ravatalozóra is büszkék, azt külön fotó­sorozattal mutatják az értékeik sorában. Meg persze az oktatásra: Iskolai élet 1961–1998 címmel is készült összeállítás csoportképekkel, egykori kedves tanárokat ábrázoló fotókkal. Ezek mind értékesek és fontosak, ezekre mind büszkék Katafán, ahol összegyűjtötték és megmutatják értékeiket a helyiek a Katafai értékek a Borostyánkő út mentén címmel készült összeállításban.

– A hazaszeretet az egyes tájak szeretetéből épül föl. Nem nagyon van olyan ember, aki rajong a hazájáért, de ne kötődne szűkebb környezetéhez, a falujához, a városához – kezdte köszöntőjét V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, országgyűlési képviselő. Szerinte éppen ezért, a kötődés miatt fontos, hogy maguk a települések ráirányítsák a figyelmet értékeikre, azonosítsák azokat, fedezzék fel, keressenek elő újabbakat és még újabbakat, majd ismertessék meg a legkülönfélébb korosztályokkal.

Gérnyiné Hajba Erzsébet mögött a tablókra gyűjtött értékek, előtte V. Németh Zsolt és a katafaiak a
kiállításmegnyitón Fotó: Szendi Péter

– Katafa erre törekszik, ez a kiállítás azt mutatja be, hogy van mire büszkének lenni – méltatta a katafai munkát a szombati kiállításmegnyitón V. Németh Zsolt. – Remélem, ez is hozzájárul, a kormányzat más egyéb anyagi támogatásával, hogy érdemes legyen itt, ezen a településen gyerekeket nevelni, családot fenntartani, itt élni – tekintett a múlt után a jövőre a miniszteri biztos.

– A kiállítás helyszínét tavaly újították fel – emlékeztetett a kiállításmegnyitón Gérnyiné Hajba Erzsébet, Katafa polgármestere. Elhatározták, hogy közösségi tér lesz az egykori iskolaépületből, amely 1961-ben épült és 1998-ban ürült ki, akkor szűnt meg teljesen a katafai oktatás – mint azt az értéktabló is mutatja a kiállításon.

Úgy döntöttek, közösségi terek lesznek az épületben – ennek az első lépését tették meg a kiállítás berendezésével, fűzte még hozzá a polgármester.

A katafai értékeket bemutató tárlathoz a hungarikum­pályázaton nyertek támogatást, ami nem sikerülhetett volna dr. Baranyai Mária munkája nélkül – emelte ki köszöntő szavai között Gérnyiné Hajba Erzsébet.

A polgármester aztán a Boglya népzenei együttest szólította, ezzel nyílt meg az értéktárlat Katafán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában