Előadás

2019.05.21. 07:00

Berzsenyi könyvtár: Ezt látni és hallani kell – Beethoven lekottázta a saját érzésvilágát

Ezt látni és hallani kell: a Berzsenyi Dániel Könyvtár sikeres zenei sorozatának évadzáró előadására gyűlt össze a napokban a komolyzenét kedvelő közönség, hogy ez alkalommal is meghallgassa Horváth Imre karnagy előadását, melynek témája Beethoven öt zongoraversenye volt.

Tátrainé Kulcsár Irén

Horváth Imre karnagy ezúttal a flamand származású, német zeneszerző öt zongoraversenyéről tartott előadást

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

Ludwig van Beethoven (1770–1827) flamand származású, német zeneszerző, a bécsi klasszika egyik nagy alakja népszerű zongoraművészként kezdte pályafutását, majd fülbetegsége miatt teljesen elvesztette hallását: a tehetséges és elismert zongoravirtuózból – hihetetlen belső hallásának köszönhetően – zseniális zeneszerző lett.

A karnagy szerint a szeretetre áhítozó Beethoven küzdelmes életének problémáin, betegségein mesterműveinek megalkotásával kerekedett fölül és aratott diadalt. Horváth Imre kottaképeket vetített és koncert-videófelvételekkel mutatta be a zenét értő közönségnek Beethoven háromtételes zongoraversenyeit, miközben részletesen beszélt a művek keletkezéséről, témáiról.

Felhívta hallgatósága figyelmét arra is, hogy minden egyes tétel külön gondolatvilág, mégis egységes egész, és különösen érdekes, miképpen szólaltatja meg a szerző a zongora hangjai által a nekünk szánt zenei útravalót.

Horváth Imre karnagy ezúttal a flamand származású, német zeneszerző öt zongoraversenyéről tartott előadást
Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

Horváth Imre a zongoraversenyek kottaképein keresztül érzékeltette a könyvtár közönségével, hogyan tudta Beethoven csodálatos módon, különleges zenei eszközökkel elrejteni egy-egy dallamban saját érzésvilágát, érzelmeit és kifejezni vágyakozását.

A 4. G-dúr zongoraverseny nyilvános bemutatója 1808. december 22-én volt Bécsben, a Theater an der Wienben: ez volt az utolsó zongoraverseny, amelynek bemutatóján a zongoraszólamot maga a szerző, Ludwig van Beethoven játszotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában