A holtak temetetlenül nem tudnak nyugodni

2019.05.10. 07:00

Kétnapos konferencia az 1945-ös rohonci tragédiáról Szombathelyen

Jövőre a 75. évfordulója lesz a rohonci mészárlásnak, amikor Batthyány Margit grófnő birtokán nagyszombaton éjjel kivégeztek kétszáz magyar zsidót.

Merklin Tímea

Prof. dr. Szita Szabolcs történész is előadást tartott a nagy érdeklődés mellett zajló konferencián

Fotó: Horváth Balázs

A lakosság sokáig hallgatott, a bűnjeleket eltüntették, csak találgatni lehet, hol lehetnek a csontok, amelyek 75 éve várnak arra, hogy méltó módon temessék el őket – hangzott el A rohonci tragédia 1945 című, tegnap kezdődött nemzetközi konferencián, amelyet a Szombathelyi Zsidó Hitközség és a RE.F.U.G.I.U.S. Egyesület szervezésében a megyeházán rendeztek.

Prof. dr. Szita Szabolcs történész is előadást tartott a nagy érdeklődés mellett zajló konferencián
Fotó: Horváth Balázs

Márkus Sándor hitközségi elnök elmondta: az áldozatok lelke zaklatott, amíg nem tudnak nyugalomra találni. Az utódoknak kötelességük lenne eltemetni őket. Amíg ez meg nem történik, a hiánnyal kell kezdeni valamit, ezért rendezték a konferenciát, Sugár Judit hitközségi alelnök kezdeményezésére. A résztvevőket köszöntötte Majthényi László megyei elnök és dr. Székely János megyés püspök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában