Termelőktől helyben helyit

2019.05.17. 07:00

Különleges piacnapot tartottak Szombathelyen, az MMIK előtt

Különleges piacnapot tartottak csütörtökön az MMIK előtti placcon: minden eddiginél több vasi termelő kínálta portékáját a gasztro-kulturális rendezvényen.

Nemes Judit

Nagy Gábor és Nagy Gáborné mézet kínál.

Fotó: Horváth Balázs

Különleges piacnapot tartottak tegnap az MMIK előtti placcon: minden eddiginél több vasi termelő kínálta portékáját.

Szerte a megyéből hús- és füstölt termékek, sajtok, valamint sütemények, mézek, szörpök készítői voltak jelen az eseményen. Élőzene és főzőbemutató színesítette a gasztro-kulturális rendezvényt, amely ízben, illatokban, látnivalóban gazdag piaci élményt nyújtott a kilátogatóknak. Felvételünkön Nagy Gábor és Nagy Gáborné mézet kínál.

Hát lehet ennek ellenállni? Aki kínálja: Desits Zoltán

A termelői piac napja a csütörtök az MMIK előtti burkolt placcon: télen-nyáron, hétről hétre vasi gazdálkodók kínálják termékeiket a vásárlóknak. A tegnapi alkalom kicsit kilógott a sorból a kitelepült standok számát és a kísérőprogramokat tekintve is. Kovács István szervező, a Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft. vezetője elmondta:

– A termelői piac Szombathelyen jó pár éve elindult azzal a koncepcióval, hogy minél több olyan alkalom legyen a jövőben, ahol a helyi termék adásvétele kiegészülhet a piac termékeiből való főzéssel; egyfajta gasztro-kulturális missziót betöltő tevékenységekkel. Tegnap élőzene is színesítette a piaci hangulatot Aradszky Zsombor és Polgár Tibor gitár-szájharmonika duó közreműködésével. Csütörtökön a széles kínálati palettán kiemelt figyelmet kapott a hegyháti térség: az alaptermelők mellett új résztvevők érkeztek erről a vasi tájról a szombathelyi alkalmi piactérre. Szétnézve a téren alaptermékek sokasága tűnik ki: hús és füstölt termékek, tojás, zöldségek, sajtok, valamint sütemények, mézek, szörpök is felfedezhetők és kóstolhatók voltak a helyszínen. Nagy Gábor és felesége méhészetet működtetnek, fajtamézekkel foglalkoznak: a környéken és a távolabbi vasi tájakra jellemző növények nektárjait sorakoztatták fel standjuknál. Megtudtuk: a hagyományosak, az akácméz és virágméz a legnépszerűbb, de fogékonyak az újdonságokra is: tegnap a gesztenyeméz volt a favorit a megszokott ízek mellett – mondta el a méhész.

Nagy Gábor és Nagy Gáborné mézet kínál.
Fotó: Horváth Balázs

Teszteltük mi is a kínálatot: az erdei mézet kóstoltuk meg, amelyről megtudtuk, hogy mézharmatként is ismert a fák levelein megbújó – például – levéltetvek által előállított, magas cukortartalmú kiválasztási termék. Édesre sósat – a füstölt húsos standok egyikét is szemügyre vettük: Desits Zoltán Rábapatyról jár minden héten a piacra: füstölt sertéshúsokkal, szalonnákkal, disznósajtokkal és más hentes­áruval érkezik. – Ízvilágában másabb egy helyi készítésű termék, mint egy nagyüzemi, ez az egyik legnagyobb előnye a kisebb gazdaságok által előállított termékeknek – mondta el a gazdálkodó. Hozzátette: a füstölt kenőmájasra és a hurkára mutatkozik nagy kereslet a többi között. Nádasdról szörpöket, gyümölcsleveket hozott a piacra Rimóczi Péter és Bödő Erika. – A visszatérő vendégek keresik a szilva­lekvárokat és a szörpöket is, a gyümölcsleveknél az almaléből és céklaléből készített változat nagyon kedvelt idén, tavaly ezt a kombinációt sárgarépalével egészítették ki – tudtuk meg Erikától.

Főzés élőben: Kalmár Dórával és Németh Gáborral

Míg ízlelgettük a céklás nedűt, a televízióból ismert helyi szakácsok, Kalmár Dóra és Németh Gábor kést és fakanalat ragadott, hogy bemutasson két egyszerű ételt a köréjük gyűlt kíváncsi hölgyeknek. Sajtos zöld fűszeres polenta, mangalicahúsgolyó, savanyított zöldségek és barnasörös-mézes szósz készült az asztalon. Záporoztak a kérdések, közben az illatok egyre több látogatót csábítottak magukhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában