célegyenes

2019.05.29. 11:30

Ősszel megújult óvoda fogadja a söptei gyerekeket

Célegyenesbe ért a söptei óvoda projektje, a napokban már a villanyszerelők dolgoznak a munkaterületen. A 65 milliós összegből 58 millió forintot tesz ki az építkezés költsége.

Tóth Kata

Nagy Róbert, dr. Kondora Bálint és Cseresznyák Miklós alpolgármester, háttérben az óvoda Fotó: Unger Tamás

2017-ben adott be pályázatot az önkormányzat, 2018-ban érkezett meg az építkezésre a kezdő támogatás, bruttó 50 millió forint. Sikeresen vette tehát az első akadályt Söpte, azonban azzal szembesültek, hogy az építőipar árai az elmúlt időszakban erősen megemelkedtek, az összeg így mégsem bizonyult elegendőnek a kivitelezésre. Tavaly decemberben Ágh Péter országgyűlési képviselő közbenjárásával kormányzati forrásból további 15 millió forint pluszforrás jutott a településre. Az összköltségvetés tehát jelentősen megnőtt, így az eredeti elképzeléseket meg tudják valósítani.

Nagy Róbert polgármester a munkaterület-átadáskor elmondta: a 65 milliós projekt­összegből 58 millió forint az építkezés költsége. Akadálymentes lesz az épület, megújulnak a csoportszobák, nyílászárócsere, hőszigetelés, tetőcsere várható, új héjazatot kap a lapostető, és napelemek kerülnek az épületre. A könyvtár és az óvoda egy épületben működik – a generálfelújítás részeként a könyvtárrész is hőszigetelést kap, és a nyílászárókat ott is kicserélik. Az óvodaudvaron parkolókat létesítenek, járdát építenek, és vadonatúj játékelemekkel gazdagodik majd a játszótér.Ha minden a tervek szerint halad, a 2019/2020-as nevelési év elején, ősszel már visszaköltözhetnek a két éve a plébániaépületben helyet kapott óvodai csoportok a megújult épületbe.

Nagy Róbert, dr. Kondora Bálint és Cseresznyák Miklós alpolgármester, háttérben az óvoda
Fotó: Unger Tamás

A munkaterület-átadáson dr. Kondora Bálint, a megyei közgyűlés alelnöke beszámolt arról, hol tartanak a megyében az óvoda- és bölcsődefejlesztések. Eddig összesen 1,8 milliárd forint támogatás jutott a településekre – 35 támogatási szerződést kötöttek. Tizenhét intézmény teljesen elkészült, azokat már használatba vehették az óvodások, bölcsődések.

 

A bölcsődei férőhely­bővítésekkel kapcsolatban is jó hírrel szolgált az alelnök: a kormány családvédelmi akciótervének része, hogy valamennyi bölcsődés korú gyermeket el tudják helyezni. A TOP-pályázatban jelentősen megemelték az új bölcsődei férőhelyek létesítésére szánt összeget. Vas megyébe is megérkezett a program – a pályázati felhívás jó kondíciókkal már elérhető a települések számára. Az előzetes felmérések alapján mintegy 2,5 milliárd forintot tud elkölteni a célra a megyei önkormányzat, ami 250 gyermek elhelyezését jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában