Nagyon megsínylik a hőséget

2019.06.25. 07:00

A babákra és az idősekre különösen oda kell figyelni a kiemelkedően meleg napokon

Az utóbbi napokban meglehetősen próbára teszi közérzetünket a változékony időjárás, a többször extrém magasra ugró hőmérséklet. Mi az, amit ilyenkor különösen szem előtt kell tartanunk, és kik azok, akikre különösen oda kell figyelni?

Tersztyánszky Krisztina

A mentők készenlétben vannak. Az extrém meleg hatásait komolyan kell venni. Fontos a folyadékpótlás, a hűvösre húzódás – és ha nincs változás, szakemberhez kell fordulni Fotó: Horváth Balázs

A nagy meleg és a perzselő napsütés mindenkinek a szervezetére fokozott terhelést ró, amit leginkább megfelelő folyadékbevitellel ellensúlyozhatunk. Fontos, hogy a cukros üdítőital és alkohol helyett inkább vizet igyunk, és legalább két-három liter folyadékot fogyasszunk naponta. Hogy miért nem jó megoldás, ha legurítunk néhány korsó hideg sört? Az alkoholok vízhajtó hatásúak, így a vizelettel kiürült folyadék nem tud verejtékké válni és a testet hűteni. Nem beszélve arról, hogy az alkohol hatása alatt levő ember könnyen elkábul, és így esendőbbé válhat a napsugárzással szemben. Szombathelyen, a FÉHE utcai szolgálata fokozza ilyenkor a járőrszolgálatát, és mindig van náluk hűtött ivóvíz. Ha egy forró nyári napon az utcán, padon fekvő, kábultnak látszó személyt látunk, jelezzük azt a 06/80-205-165-ös ingyenes zöld számon, és a szakemberek ellátják a bajba jutott ember.

A folyadékbevitel mellett a rendszeres, kielégítő táplálkozás is fontos. Naponta legalább egyszer fogyasszunk meleg ételt. A napközbeni hőség idején könnyű, szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy az ember fejét ne érje tartós, közvetlen napsütés, egyrészt az erős UV-sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt. Ájulásos rosszullét esetén legjobb, ha hűvös, árnyékos helyen lefektetjük a segítségre szorulót, hiszen így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet. A ruházatát a mentők érkezéséig lazítsuk meg, a fejét hűtsük nedves kendővel.

Az anomáliákat az elhízott, szívelégtelenségben szenvedő, rendellenes vérnyomású betegek szenvedik meg leginkább. Azok is nehéz helyzetben vannak, akik betegségük vagy a kezelés miatt nem fogyaszthatnak bő folyadékot, hiszen náluk az izzadás jelentette párolgás nem tudja hűteni a testet. Ezért a mentőszolgálat munkatársai azt javasolják: minél kevésbé egészséges valaki, vegye annál komolyabban a nagy meleget! Különösen veszélyes ilyenkor a déli órákban, napsütésnek kitett helyen fizikai munkát végezni. Köcse Tamás vezető mentőtiszt tapasztalt olyant, hogy a mezőn sötét színű, műszálas ruhában dolgozó néni bőre a ruha alatt égési sérüléseket szenvedett.

Ha nagy melegben túrázunk vagy sportolunk, akkor is figyelni kell a hőség veszélyeire. Napszúrás esetén fejfájás, szédülés, izzadás, hányinger, hányás, rosszullét léphet fel a hőhatás és a folyadékvesztés miatt, ami veszélyes állapot. Ha nem javul, akkor orvosi vizsgálatra van szükség! A hőguta súlyos, életveszélyes helyzet, ami azonnali beavatkozást igényel!

A mentők készenlétben vannak. Az extrém meleg hatásait komolyan kell venni. Fontos a folyadékpótlás, a hűvösre húzódás – és ha nincs változás, szakemberhez kell fordulni Fotó: Horváth Balázs

Az idős emberek gyakran szenvednek feledékenységben, a hőérzékelés zavaraiban, és sokszor arra hivatkoznak, hogy nem szomjasak. Ezért az ápoló személyre, családtagra fokozott felelősség hárul. Jól bevált módszer, hogy reggel megtöltünk vízzel egy palackot, így ellenőrizni tudjuk, hogy mennyit ivott meg belőle az illető. Ha van rá lehetőség, érdemes figyelni a vizelet mennyiségét is, a megkevesbedett vizelet ugyanis fontos mutatója a folyadékhiánynak.

Külön fejezetet érdemelnek a babák, az ő apró szervezetük ugyanis különösen érzékeny az időjárásra, a közérzetükről azonban szavakban még nem tudnak beszámolni. Magyar Katalin védőnő tanácsa, hogy extrém melegben a kisbabát csak reggel kilenc előtt és délután hat óra után sétáltassuk. Érdemes hőmérőt helyezni a babakocsiba, és látni fogjuk, hogy a gyermek környezetében még sokkal melegebb van, mint odakint. Gyermeket hároméves korig ne vigyünk a tűző napra, de még szórt fényben is tegyünk a buksijára kalapot, ami a fülét is eltakarja.

Az anyatejes, igény szerint szoptatott babánál nincs szükség folyadékpótlásra, mert a baba „iszik” annyit, amennyire szüksége van. A hozzátáplált babáknál száraz, petyhüdt bőr és besüppedt, fokozottan lüktető kutacs mutatja, hogy a baba nagyon szomjas. Ilyenkor vízzel kell kínálni, de ha szükséges, langyos vizes fürdőbe is ültethetjük, mert még a bőrön át is képes vizet felvenni. A kisbabák a fronttal járó légnyomás változástól gyakran válnak feszültté, nyűgössé. A hidegfront általában fokozott éberséget, a melegfront aluszékonyságot eredményez. Ilyenkor ne ijedjünk meg, itatással, ölbe véve, szeretgetéssel próbáljuk meg megnyugtatni őt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában