Tűzugrás és eszközös táncok

2019.06.24. 07:00

Ízelítőt adtak a vasi hagyományesszenciákból a sportcsarnokban

Vas megyei néptáncok és népszokások elevenedtek meg a sportcsarnokban felállított színpadon, négy csoport mutatott be életképeket, igazi vasi hagyományesszenciákat.

Bakos Ágnes

Pogányt vittünk, keresztényt hoztunk – ezt a címet kapta a rendkívüli előadás, amelyet a büki sportcsarnokban vittek színre Vas megyei néptánccsoportok és népzenészek péntek este.

Gencsapáti, nemeskoltai, oladi, büki és őrségi gyűjtések adták az előadás alapját, gerincét. Csollányné H. Krisztina és Csollány Csaba állította színpadra a gyűjteményt, az Ungaresca Táncegyüttes, a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes, a Büki Néptánc-

csoport és a Boglya Népzenei Együttes szereplésével.

 

Szent Iván ünnepével kezdődött a sor, a tűzugrást mutatták be a táncosok. Aztán szóló- és páros táncok, úgynevezett eszközös táncok és polgári táncok nyomán jelentek meg a mindennapok: a párválasztástól egy életen át. A résztvevők profizmusát mutatja, hogy a mintegy két hónapos, külön zajló próbák után két napon át készültek közösen a nagyszabású esőadásra Bükön. A közönség érdeklődését, a gyűjtemény remek fogadtatását pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy a négyszáz férőhelyes nézőtér megtelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában