Kiss János tiszteletére emelték

2019.06.17. 13:00

Kopjafát avattak, cőgerek emlékeztek Kőszegen

Kiss János altábornagy, a nemzeti ellenállás mártírjának emléke előtt tiszteleg a mellszobra mellett állított kopjafa. Cőgerek találkoztak egykori iskolájukban.

Tóth Kata

Fotó: Horváth Bálint

1883-ban az erdélyi Erdőszentgyörgyön született, 1944. december 8-án életét áldozta hazájáért vitéz Kiss János altábornagy. A 75 éve mártírhalált halt tábornok életútja, tettei és katonai pályafutása megbecsüléseként a róla elnevezett lakótelep parkjában állítottak szombaton kopjafát.

Ünnepi beszédében Sásdi Imre alezredes, az MH 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka idézte fel a magyar történelem egyik kiemelkedő katonájának életútját, aki „az egyik legtragikusabb korszakban vállalt vezető szerepet a magyar függetlenség megőrzéséért”. Kiss Jánost katonai pályára szánta a családja, első szolgálati helye Kőszeg lett, később többször visszatért ide. Kortársaihoz hasonlóan megdöbbentette az 1. világháború után kialakult helyzet. Nehezen tudta megemészteni, hogy szülőföldje, Erdély, idegen uralom alá került. Miután elhallgattak a fegyverek, Kőszegen a katonai alreáliskolában tanított katonának készülő fiatalokat. Közben csapattisztként szolgált, így járult hozzá a királyi honvédség megerősítéséhez. 1921-től alezredesként Hajmáskéren szolgált. Elhibázottnak tartotta, hogy Magyarország egyoldalúan a németek szövetségesévé vált. 1939-ben elhagyta a hadsereget, nyugállományba vonult.

Növekvő aggodalommal követte a 2. világháború eseményeit. 1944. október 15-e után a nyilasok kezébe került a hatalom. Kiss János elvállalta a Nemzeti Felkelés Felszabadító Bizottsága katonai szárnyának vezetését. Konspirációs hibák és árulás miatt letartóztatták, társaival együtt hadbíróság elé állították, és kötél általi halálra ítélték. Az altábornagy emlékének állított kopjafa egy nehéz és vérzivataros történelmi időszak emléke. A tábornok olyan ember és olyan katona volt, aki mert tenni a hazáért, áldozatát a jelenkornak tisztelnie, emlékét az utókornak ápolnia kell, fogalmazott a szónok.

 

Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere levélben köszöntötte az avató résztvevőit, akiket – mint írta – a büszkeség és a közös múlt hozott össze az alkalomra. Büszkék településük szülöttére, aki sikeres pályát futott be, lankadatlan bátorságáért, kitartásáért és példamutatásáért áll mostantól kopjafa a Kiss János otthonának számító Kőszegen.

Keszei Balázs önkormányzati képviselő úgy jellemezte a tábornokot: vállalta a sors által rá mért kihívásokat, mert mindennél fontosabbnak érezte, hogy Magyarországot megóvhassa a fasizmus rettenetétől.

Az egykori katonai alreál (most Dr. Nagy László EGYMI) parkjában, a Hősi Halottak Emlékművénél a kopjafaavatás után tartotta 30. találkozóját a volt kőszegi cőgerek Hunyadi Mátyás Baráti Köre. 1990 óta minden évben összegyűlnek az egykori növendékek, közülük Somogyváry Géza 1941-től 45-ig tanult az intézetben. Megindító emlékbeszédében felidézte: a négy év alatt kialakult a nézetük, a hitük, a barátságaik, a bajtársiasságuk, amely később vezérelte őket. A kőszegi katonai iskolában válogatott tanárok csodálatos embereket neveltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában