2019.06.21. 17:30
Megyénkben is kevesebb lesz idén a méz
Nem csak a gyümölcstermésnek nem tett jót a tavaszi hideg és a változékony időjárás. A méztermésre is rossz hatása volt, főleg az akácméz lehet kevesebb.
Gájer Mihály azt mondja, akácmézből sokkal kevesebb lesz idén
Fotós: Horváth Balázs
– A méhek jól bírják az időjárási viszontagságokat, nem ez okozta a problémát – mondta Gájer Mihály méhész. Ezek az állatok a melegben szinte hűtik a kaptárt, a hőség idején rajként lógnak a bejárat előtt. Így bent mindig állandó a hőmérséklet. Télen pedig a kemény mínuszokat is átvészelik.
A gondot az okozta, hogy az akácvirágzás idején – ami amúgy is nagyon rövid ideig tart – nagyon szeszélyes volt az időjárás, így a méheknek mindössze két napjuk volt nektárt gyűjteni. Pedig a mai napig ez a mézféle a legtöbb ember kedvence, ebből szeretnének vásárolni. Az akácméz mennyisége idén még a közepes szintet sem éri el, de a méhész szerint hiánytól azért nem kell majd tartanunk.
Nagyon keresett még a repceméz is. Ennek a növénynek a virágzása nagyon elhúzódott, hetekig tartott, és szinte végig hűvös volt az idő. Ez sem kedvezett a gyűjtésnek, de azért ebből is lehet majd pörgetni.

Fotó: Horváth Balázs
A mennyiség nem csak az időjárástól függ, akkor hordják az állatok a nektárt, ha éppen a kirajzási szint alatt van a kaptár. Azaz éppen elférnek a méhek. Nem ritka például, hogy két kaptár méheit a virágzás előtti időszakban össze kell költöztetni, így lehet növelni a méz mennyiségét.
Gájer Mihály elmondta, a méhészkedés szerinte kicsit olyan, mint a szerencsejáték, néhány napon, esetleg pár héten múlik az egész éves munka. Annak ellenére, hogy az idei szezon szegényes, ő nem emel az árakon – tette hozzá.
Gájer Mihály méhész
Szerinte a vásárlók körülbelül ugyanannyiért juthatnak majd hozzá a különböző mézekhez, mint tavaly. A kínálatot ugyanis a kereslet határozza meg, és a termelők kénytelenek az áruházláncok áraival is versenyezni. Akkor is, ha nem ugyanaz van az üvegekben. Sokszor sokkal satnyább minőséget árulnak a nagy boltok polcain. A méhész hallott olyan beszállítókról, akik a rosszabb külföldi mézeket a híresen jó magyar termékekkel keverik, hogy megfeleljenek az előírásoknak.
A mézfogyasztás fontosságára szinte mindenhol sikerült felhívni a figyelmet. Sokan viszont még nem hajlandók áldozni arra, hogy megfelelő alapanyagok kerüljenek az asztalra – mondta.