átadták

2019.06.27. 07:00

Napelempark Kőszeg szélén

Átadták szerdán a város határában megépített naperőműparkot. Az egymilliárd forintos fejlesztés mintegy ezerötszáz család energiaszükségletét fedezi a következő évtizedekben.

Nemes Judit

A Solar Markt Csoport volt a környezettudatos energetikai fejlesztés kivitelezője a város Horvátzsidány felőli határában, az ipari parkban. Négyhektáros, használaton kívüli iparterületet választottak a napelemtáblák felállítására: összesen 12 ezer panelt és négy átalakítót, úgynevezett invertert helyeztek el a barnamezős beruházásban. Mécs Imre, a csoport elnöke és alapítója szólalt fel először az avatón. Kitért arra, hogy 24 óra alatt annyi napsugárzás éri a földet, amely egész évi teljes energiaigényét tudná fedezni. Ennek az energiának csak töredékét használjuk ki, pedig a jövő szempontjából kulcsfontosságú a megújuló energiaforrások kiaknázása. A napenergia pedig tiszta, kiszámítható és megújuló energiaforrásként áll rendelkezésre. Huber László polgármester úgy fogalmazott: Kőszeg kreatív a Kraft program révén, ez a 21. századi beruházás pedig nemcsak a város, hanem a környékbeli településeken élők energiafelhasználásához is hozzájárul.

 

A napelempark létrehozásáról 2016 őszén tárgyalt az önkormányzat, 2018-ban megkezdődhetett a kivitelezés a korábban a város tulajdonában álló területen. 2019. április elején kezdte meg a naperőműpark a kereskedelmi működést. A próbaüzemmel végeztek, most már a tervezett teljesítménnyel – 4 MW – működik a beruházás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában