Ünnep

2019.06.07. 14:00

Negyedszázada indult újra a szombathelyi premontrei gimnázium

Tegnap ülték iskolájuk névadójának, Szent Norbertnek az ünnepét, egyben a premontrei gimnázium újraindulásának 25. évfordulóját az intézményben.

Tóth Kata

Veres Mihaela énekkel emelte az ünnep fényét. Mellette a Szent Norbert nevét viselő, jubiláló iskola logója – mozaik formájában

Fotó: Unger Tamás

Várszegi Asztrik püspök, volt pannonhalmi főapát szentelte pappá május 18-án Horváth Bence Jánost. A most már premontrei atya, egykori szombathelyi premontreis diák újmiséjével kezdődött a névadó ünnepe a gimnázium dísztermében.

Az udvaron Véghné Busics Hilda igazgató köszöntötte a vendégeket és a felsorakozott diákokat. Rendkívül nyitott, sokszínű iskolának nevezte a premontreit, megköszönte azok munkáját, akik a kezdetektől, 1994-től részt vettek az újraindításban, működtetésben, és generációkat neveltek. Négyévente részben cserélődik az ottani diákközösség, de mint mondta, nőtt, gyarapodott az iskola létszámban, épületében is, és mostanra a 19., a 20. és a 21. század kapcsolódik össze benne. A tanulóknak azt üzente: döntsenek bátran, és keressék meg azt az utat, amellyel iskolájuk hírét továbbvihetik.

Veres Mihaela énekkel emelte az ünnep fényét. Mellette a Szent Norbert nevét viselő, jubiláló iskola
logója – mozaik formájában
Fotó: Unger Tamás

Szent Norbert püspök, a premontrei rend alapítójának ünnepén Fazekas Zoltán Márton csornai apát, prépost-prelátus arról beszélt, hálát adnak minden fiatalért, most kiváltképp Horváth Bence János atyáért, akit az iskola falai között érintett meg az Isten, hogy kövesse Szent Norbert példáját.

– Hivatásunk, küldetésünk a legnagyobb a világon: egy fiatal életre tudunk hatni – szólt kollégáihoz. Az iskola újraindulása óta a mostani a 25. tanév, a visszatekintéshez, a negyed század küzdelmeit magyarázva Márait hívta segítségül Márton apát: „Ha jó ügyet védsz, mitől is félhetsz? Mi is történhetik veled? Letepernek, megrágalmaznak, kirabolnak, meggyaláznak? Ilyen­kor ne törődj semmivel, csak az ügy igazával.”

 

Az iskolában művészeti oktatás zajlik, a 11. évfolyamosok foglalkozásain rendszeresen készülnek mozaikok Dancs Jeanette tanárnő irányításával. Hancz Gábor Tamás atya áldotta meg az elkészült új alkotásokat: a II. Rákóczi Ferenc-emlékév tiszteletére a szabadságharcos lobogót ábrázoló mozaikot az Aradi fallal szemben és az új épületben a premontrei rend megalapításának közelgő 900. évfordulójára készült mozaikot. Egy harmadikat Csornára, a premontrei rendnek ajándékozott az iskola. Az udvaron Melega Júlia és Veres Mihaela lírai éneke, Gubián Ádám versmondása, horvát tamburamuzsika, énekek és táncok tették igazán ünnepivé az alkalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában