kijáró

2019.06.30. 07:00

Önjáró buszok: ősztől forgalomban tesztelik

Sofőr nélküli autóbuszok is járnak majd a hagyományos személyszállító járművek mellett az ausztriai fővárosban. Tavaly kezdték zárt helyszínen a tesztelésüket, ősztől pedig a forgalomban is kipróbálják azokat.

Vas Népe

A tervek szerint menetrendszerűen 2020-tól közlekedik a sofőr nélküli jármű Fotó: meinbezirk.at/Christine

Modernebb lesz Bécs autóbuszparkja: nem cserélik le a járműveket, hanem újabbakkal bővítik a szállítópalettát. Önjáró, elektromos járműveket vet be jövőre a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien – erről tájékoztatott a Kisalföld.

A társaság projektje – a­melyben a buszokat bevezetik a menetrendszerinti közlekedésben – 1,5 millió euróból valósul meg, amelyet felerészben az osztrák közlekedési minisztérium finanszíroz. A cél pedig az, hogy javítsák a nagyvárosban az autonóm járművek hatékonyságát, valamint üzembiztonságát. Nemrég újabb állomásához érkezett a beruházás: bejelentették ugyanis, hogy szeptembertől a forgalomban is kipróbálják a sofőr nélküli buszokat: a tizenegy ember szállítására alkalmas járműveket a vállalkozó kedvű helyiek kipróbálhatják, Donaustadtban, az U2-es metró egyik megállójánál tesztelik majd egy mindössze két kilométeres szakaszon.

A tervek szerint menetrendszerűen 2020-tól közlekedik a sofőr nélküli
jármű Fotó: meinbezirk.at/Christine

Az autóbuszokon az utasok mellett egyelőre egy operátor is utazik, hogy felügyelje annak helyes működését. Az apró busz önvezető üzemmódban jóval a városban megengedett sebesség alatt fog hajtani: legfeljebb 20 km/h-s sebességgel rója majd a köröket. A tájékoztató eseményen kiderült: egy ilyen jármű egy töltéssel kilenc órán át tud működni, akkumulátorának feltöltése pedig 4-8 órába telik. Azt már lehet tudni: menetrendszerűen 2020-tól közlekedik majd, és a Seestadt Aspern nevezetű új városrészben pattanhatnak fel rá az utasok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában