A biztonság nagy érték

2019.06.03. 07:00

Vas megyei védelmi igazgatási és katasztrófavédelmi gyakorlat volt Nicken

Fegyveres katonák által biztosított ellenőrző-áteresztő pontokon lehetett csak belépni a faluba szombaton, amíg a megyei védelmi igazgatási és katasztrófavédelmi gyakorlatot tartották. Romos házban rekedt sérültek, áradó patak, elsüllyedt csónak, kilazult gyökerű fák adták az elhárítandó veszélyeket.

Merklin Tímea

Fotó: Szendi Péter

A szimulált káresemények elhárítására a Vas Megyei Védelmi Bizottság szervezett gyakorlatot Vasi Védelem 2019. néven. A feltételezett helyzet témája az volt, hogy fegyveres összeütközések időszakában hogyan tudnak együttműködni a hivatásosok és az önkéntesek a polgári védelmi és árvízvédelmi feladatok végrehajtásában. Bevetették a Celldömölk Járási Kemenesalja, a Sárvári Járási Rába és a Pápai Járás Griff Önkéntes Mentőcsoportot, a szombathelyi Borostyánkő Mentőcsoport búvárjait is. Aznap megalakult a nicki települési önkéntes polgárvédelmi mentőszervezete is. A gyakorlaton – illeszkedve a területvédelmi tartalékos katonák kiképzési tervéhez – részt vett a MH 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj. Az országban egyedülálló módon első alkalommal vonták be a területvédelmi tartalékos katonákat a polgári védelmi szervezetekkel való gyakorlatra.

A felsorakozott Vas megyei katasztrófavédelmi erőknek – közel száz önkéntesnek és több mint ötven katonának – Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a védelmi bizottság elnöke a megnyitójában elmondta: különleges alkalom ez, ahol a hivatásosok és önkéntesek egymással összefogva gyakorolhatnak, képességeiket fejleszthetik, és ha kell, valós veszélyhelyzetekben helytállhassanak. Amint mondta, a honvédelem és katasztrófavédelem nemzeti ügy; a jelenlévők annak adják tanúbizonyságát, hogy a bajban készek arra, hogy ne csak magukról, hanem embertársaikról és a környezetükről is gondoskodjanak.

Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében arról beszélt, hogy amikor valamilyen szerencsétlenség bekövetkezik, számítunk arra, hogy valakik segítenek. Ilyenek a gyakorlat résztvevői, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország biztonságos hely legyen. A biztonság érték, ezért a társadalom köszönettel tartozik nekik. Csorba József, Nick polgármestere reményét fejezte ki, hogy a lakosság nem ijedt meg nagyon a fegyveres katonáktól, akik három ellenőrző-áteresztő pontot működtettek forgalomlassítási, tájékoztatási céllal.

 

Szükség esetén ezek a pontok lennének átalakíthatók a megfelelő eszközökkel úgy, hogy alkalmasak legyenek a falu részleges vagy teljes lezárására. A többi helyszínre kihelyezett katonák az árvízvédelemben, gátőrzésben, a sérültek mentésében, egészségügyi ellátásában segítettek a katasztrófavédelmi erőknek. Dr. Baán Mihály alezredes, a védelmi bizottság titkára tájékoztatójában kiemelte, hogy az átfogó megközelítés módszerével dolgoznak, hogy mindenki találja meg a helyét a rendszerben. Dr. Bognár Balázs tűzoltó ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója „összveszély-megközelítésnek” nevezte a rendkívüli helyzetekhez kapcsolódó intézkedéseket, amelyek nyolc helyszínen adtak szakfeladatokat. A gyakorlat „megfelelt” minősítést kapott, és a három járási mentőcsoport megújította minősítését. A résztvevők értéket is teremtettek Nicken, hiszen a veszélyes fák kivágása tényleg aktuálissá vált a Petőfi utcában, mert csaknem elérték a villanyvezetéket. A Mező utcai vízelvezető árok létrehozására és a Pap-kertnél az ároktisztításra, betoncsőcserére is valóban szükség volt a faluban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában