Kampány

2019.07.05. 07:00

A nyári véradással a véradó is nyerhet

Azért, hogy zökkenőmentes legyen a nyári vérellátás, kampányt indított a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat.

Vas Népe

Németh László és Kulcsár András már adott vért. Ma retró véradást tartanak a szombathelyi Vérellátóban. Fontos, hogy mindenki vigye magával a tajkártyáját!

Fotó: Horváth Balázs

A „Neked egy óra, három embernek az élet” elnevezésű – július 1. és szeptember 1. közötti időszakra meghirdetett – kampány fő célja, hogy a nyári hónapokban is felhívják a figyelmet az önkéntes véradás fontosságára. Naponta 1600-1800 véradóra lenne szükség, ugyanakkor nyáron a rendszeres véradók közül is elutaznak, a szabadságok, nyaralások miatt pedig csökken az önkéntesek száma – tudtuk meg dr. Lantai Szilvia főorvostól. Ráadásul ebben az időszakban megemelkedhet a vérigény is.

Vérhiány jelenleg nincs, de nyáron nehezebb szinten tartani a készleteket. Ha ezek csökkennek, akkor néhány előre megbeszélt, nem életmentő műtétet, beavatkozást, kezelést néhány nappal el kell halasztani.

Azért, hogy ezt elkerülhessék, most különleges felhívást tettek közzé. A véradáskor a donorok személyes köszönőkártyát kapnak, ezen található egy kód, amit ha a kampány honlapjára feltöltenek (https://voroskereszt.hu/veradasnyar/), értékes nyereményeket is kaphatnak.

A rendszeres véradókat – előzetes hozzájárulás után – sms-ben vagy e-mailben értesítik akkor, ha szükség van a segítségükre. Egy-egy ilyen alkalommal a megkeresettek 10-20 százaléka válaszol igennel a kérésre. Jelenleg a 18 és 65 év közöttiek, 50 kilogrammos testsúly felettiek adhatnak vért, és két véradás között legkevesebb 56 napnak kell eltelnie. 365 napon belül férfiak ötször, hölgyek négyszer adhatnak vért. Egy alkalommal 450 milliliter vért vesznek le.

Németh László és Kulcsár András már adott vért. Ma retró véradást tartanak a szombathelyi Vérellátóban. Fontos, hogy mindenki vigye magával a tajkártyáját!
Fotó: Horváth Balázs

A legtöbb gyógyszer nem okoz problémát, a véradásnál. Ha például valaki vérnyomás-csökkentőt szed, de a vérnyomása normális, tünetmentes, nyugodtan adhat vért. A testékszer és a tetoválás készítése után viszont el kell telnie legalább fél évnek, hogy karunkat nyújthassuk. Akkor sem vehetünk részt a programban, ha éppen betegek vagyunk vagy erős allergiás tünetekkel küzdünk. A véradás előtt fontos, hogy sok folyadékot fo­gyasszunk, és együnk is!

Aki a reggeli órákban érkezik, az is igyon meg legalább egy literrel, és ne hagyja ki a reggelit. A szervezetünk így tud a legjobban regenerálódni. Véradás után pedig a nap folyamán még legalább két liter folyadékot vegyünk magunkhoz – javasolta a főorvos.

Ma a szombathelyi Vérellátóban retró véradást tartanak. „Adj vért, és légy vendégünk egy sör-zsíros kenyér menüre!” jeligével. Délután egy és fél hat között a Dr. István Lajos körút 3. szám alatt várják azokat, akik megmentenének három életet. Azt kérik, mindenki hozza magával a taj- és lakcímkártyáját, valamint a személyi igazolványát is.

Akik vért adnak, azok annak felhasználásáról sms-értesítést is kapnak. Ez is motiválóan hat az emberekre, hiszen ilyenkor egy pozitív visszajelzést kaphatnak. Segíteni pedig jó érzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában