Természetes jelenség

2019.07.16. 20:08

Hangyainvázió Szombathelyen: a meleg csalogatta elő őket

A meleg csalogatta elő a hangyákat, amelyek pár nap múlva el is fognak tűnni. Nincs miért aggódni, teljesen természetes jelenséggel van dolgunk.

Budai Dávid

Prof. dr. Vig Károly egy általunk begyűjtött példánnyal

Fotó: Horváth Balázs

Hangyák lepték el a belvárost, és ami még kellemetlenebbé teszi jelenlétüket: többen közülük repülnek is. Prof. dr. Vig Károly, a Savaria MHV Múzeum tudományos igazgató­helyettese elmondta: a most tapasztalható jelenség teljesen természetes, és pár napon belül megszűnik. A meleg, száraz idő miatt rajzanak a hangyák, miután párosodtak a bolyban, vagy a levegőben új élőhely után néznek.

A hímek a párzást követően rövid időn belül elpusztulnak, a nőstények pedig elveszítik szárnyaikat, vagy ha ez magától nem történik meg, saját maguknak rágják le, majd a földben keresnek maguknak menedéket. Éppen ezért véletlenül előfordulhat ugyan, hogy a repülőhangyák betévednek a lakásba, de elsődleges céljuk nem az, hogy ott keressenek menedéket, így tömeges megjelenésüktől házon belül nem kell tartani. Általában nyaranta hasonló jelenség egyszer szokott előfordulni, de ha tartósan meleg és száraz lesz az idő, nincs kizárva, hogy idén még egyszer előbukkannak hasonló módon a hangyák.

Prof. dr. Vig Károly egy általunk begyűjtött példánnyal
Fotó: Horváth Balázs

A hangyák ugyan most tömegével jelennek meg, de közülük jó, ha ezerből egy képes lesz új kolóniát alapítani, a többiek útközben elpusztulnak, az új helyen viszont a királynő akár 10–15 évig is elélhet. A hangyák rejtőzködő életmódot folytatnak, de folyamatosan itt élnek a talpunk alatt, és bizony meglehetősen sokan vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában