tanítás és nevelés

2019.07.18. 14:00

Kutyát csak pozitívan? – Szakértőnk szerint a módszer önmagában nem elég

Népszerű mostanában a téma: a kutyák tanítása pozitív megerősítéssel. Szakértőnk szerint a módszer önmagában nem alkalmazható, több különböző eszközzel együttesen érhetjük el kedvencünknél, hogy az általunk elvártak szerint viselkedjen.

Polgár Patrícia

Csizmazia Tamás tudja, hogyan kell bánni a kutyákkal

Fotó: Horváth Balázs

A kutyák ösztönösen vágynak egy pozitív érzésre, ennek elérésére alkalmazzák a pozitív megerősítéssel való motivációt – tudtuk meg Csizmazia Tamástól, az egyik szombathelyi kutyaiskola vezetőjétől.

A kutya ösztönösen vágyik a szükségleteinek – köztük a táplálkozásnak – a kielégítésére. Ezt – mivel ragadozó állatról beszélünk –, úgy tudjuk elérni, ha felkeltjük benne a vágyat a zsákmány megszerzésére. Ez annyit jelent, hogy a jutalomfalat vagy zsákmányjáték – ami lehet akár rongyocska, de egy labda is, amiről megtanítjuk kölyökkorában, hogy az a zsákmánya – megkaparintása kielégíti a kutyát. Nagyon pozitív hatással van rájuk, ha megszerezhetik a kiszemelt prédát. Jó hatással van a kutya viselkedésére a falkatársakkal való bizalmi kapcsolat, melyet lágy érintkezési formákon keresztül erősítenek meg egymásban. Ez a három tényező alkalmazható a kutyák esetében pozitív megerősítésként.

Fontos megemlíteni, hogy a tanítás és a nevelés ellentétes irányú kommunikációt igényel. A tanítás során ki szeretnénk alakítani a viselkedési formákat, a nevelésnél meg szeretnénk szüntetni a nem kívántakat. Ezek háttérbe szoríthatók úgy is, hogy pozitív megerősítéssel a lehető legtöbb általunk jónak vélt dologra tanítjuk. Ha az elemi vágya ki tud elégülni, egyre kevesebb „rosszasággal” fog bepróbálkozni. Vannak azonban veszélyes helyzetek, amikor az adott cselekvést azonnal be kell szüntetni. Nem gondolkodhatunk rajta, hogyan taníthatnánk meg az ellenkezőjét pozitívan a kutyának, hanem rögtön cselekednünk kell.

Csizmazia Tamás tudja, hogyan kell bánni a kutyákkal
Fotó: Horváth Balázs

A kutya magatartása tulajdonképpen ötféleképpen módosítható: negatív büntetéssel, negatív megerősítéssel, pozitív büntetéssel, pozitív megerősítéssel és a viselkedésének figyelmen kívül hagyásával. Ezek együttesen alkalmasak arra, hogy megváltoztassuk a kutya magatartását, önmagában a pozitív megerősítéssel nem vagyunk képesek a siker elérésére.

Néhány szituációt csak úgy oldhatunk meg, hogy nem figyelünk az állatra. Ez nagyon nehéz olyankor, mikor bosszantóan viselkedik. Ha kizárólag a pozitív megerősítésre koncentrálunk, akkor is említést kell tenni a negatív büntetésről: az előbbi nem alkalmazható az utóbbi nélkül. A kutyusok esetében ez a jutalmazás elmaradása. A két módszer együttes alkalmazásával tudjuk kedvencünket a leghatékonyabban tanítani. A gyakorlatban az oktatók az érzékszervein keresztül motiválják tanítványaikat. Esetünkben ez az állat orra, melyen át eljuttatják az agyhoz, hogy táplálék van a kezükben, így érik el, hogy meg akarja szerezni azt tőlük. Innentől kezdve „az orruknál fogva vezethetők”, úgy irányítják a kezükkel, hogy valamilyen viselkedés abból megszülessen.

– Például ha felemelem a kezemet, addig nézeget felfelé a kutyus, amíg kényelmetlenné válik neki a helyzet és leül. Ekkor adjuk neki oda a falatkát. Egészen addig, amíg nem kapja meg a jutalmát, mint pozitív megerősítést, negatív büntetés hatása alatt áll – szemlélteti az oktató.

Hozzátette, hogy minden gyakorlatnak az alapja, hogy megtanítsuk: amikor a nevén szólítjuk, mindenképpen ránk figyeljen. Ekkor várhatja a jutalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában