Még nem roskadozik a stelázsi

2019.07.31. 14:00

Megnyitott a közösségi spájz Vasváron – Örömmel fogadják az adományokat

Elkezdték megrakni a közösségi stelázsi polcait a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központban, ahol minden lekvár, szörp és egyéb finomság adomány a készítőktől, és tovább fogják ajándékozni négy helyre a gyűjteményt.

Merklin Tímea

Fotó: Horváth Balázs

A közösségi spájz a szombati Családi Rétes Naphoz kapcsolódik, csak előbb megnyitották a polcait, hogy több idő legyen megtölteni. Az ötlet Gergyéné Szakály Georgina közösségszervezőtől származik. Az így összegyűlő házi termékeket négyfelé fogják szétosztani: az idősek otthonának, az óvodának, az alkotótábor lakóinak, illetve a folklórfesztivál résztvevőinek.

– Idén lekvárral kínáljuk majd a Boldogi Nagy Rózsa nevű süteményünket, amit tavaly csak porcukorral hintettünk, és annyit ettek belőle a francia és a tajvani vendégek, hogy majdnem kipukkadtak – meséli a szervező. – Nemcsak a spájz tartalmát keresem, hanem a jó embereket, akik örülnek, hogy adhatnak, és örülnek egymásnak, a találkozásnak. Sokan ígérik, hogy jönnek, hozzák, de nem jegyzem fel, hogy mit, bízom abban, hogy úgyis ideérnek vele.

A keddi nyitáskor egyre-másra érkeztek az asszonyok a készítményeikkel. Török Istvánné, Kovács Ervinné, Pusker Ferencné már ki is rakták a polcokra a lekvárjaikat, és el is mentek, mire odaértünk. Tóth Ida szárított lestyánt, citromfüvet, oregánót hozott a pirosbarack-lekvárja mellé. Találkozhattunk Kókol Józsefnével, aki birsalma-, szeder-málna vegyes és cukormentes sárgabaracklekvárt hozott a kosarában. Az üvegek tetejét díszítő csipkéket a keresztanyjától örökölte. Séfelné Horváth Ilona ribizliszörpöt, barack- és pikáns jostalekvárt hozott.

 

Utóbbi a fekete ribizli és az egres keresztezése, édes desszertek mellé szokta adni: rizsfelfújthoz, tejberizshez, császármorzsához, pudinghoz. A lánya, Alinka a saját készítésű barack- és eperlekvárját adta a közösbe. Majd megérkezett az első férfi. Előző este a Facebook-on a férfiak provokálták az asszonyokat, hogy miért csak lekvárok kerülnek a stelázsira, hol vannak a házi pálinkák és borok, aztán jól megkapták: lesz, ha hoznak. Hosszú Zoltán Oszkóból a saját pálinkáját és a lánya, Molnárné Hosszú Klaudia lekvárjait rakta ki.

Felkerestük Csehimindszenten Fukszberger Imrénét, aki még csak készítette a kosarát, hogy a férjével Vasvárra küldje. Olyat szeretne adni, ami nincs minden spájzban. Így került a kosárba csíkos lekvár (négyféle színűből összeállítva), feketeribizli-szörp, mert azt kevesen készítik, szárított vargánya, a hegyháti főzés jellegzetes íze, lángoshoz való fokhagymás medvehagymalekvár, amit idén készített először, sóska- és paprikakrém, aszalt szilva, citromfű- és bodzaszörp.

Még fér lekvár a stelázsira, sőt: felállítottak mellette egy asztalt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában