Egyedülálló a műszer nagyfokú automatizáltsága

2019.07.19. 10:00

Okostávcsövet vettek – Új projektet indít az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium

Uniós támogatással új projektet indít az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium. Ehhez új, önállóan működni képes távcsövet is beszereztek.

Polgár Patrícia

Dr. Szabó M. Gyula igazgató az új távcsővel

Fotó: Horváth Balázs

Egy európai uniós projektben egy 80 centiméteres átmérőjű távcsövet telepített az obszervatórium. Szabó M. Gyula igazgatótól megtudtuk, hogy Magyarországon csak a Piszkés-tetőn található egyméteres távcső nagyobb a szombathelyi berendezésnél. A távcső nem csak méretei miatt különleges. Modern technológiával látták el: az okostávcsövek generációját erősíti. Nagyfokú automatizáltságával felülmúlja az ország egyéb csillagvizsgálóiban működő műszereket. Ez a nagyfokú automatizáltság, a műszer önálló döntéshozó képessége a maga nemében úttörő. A maga nyolcszáz kilójával könnyűnek számít társaihoz képest. Számítógépes irányítással tíz másodperces sebességgel lehet válogatni a rászerelhető műszerek között, melyekből talán a legfontosabb egy gyors képalkotású kamera.

Dr. Szabó M. Gyula igazgató az új távcsővel
Fotó: Horváth Balázs

Ezzel egymilliomod és öt másodperc közötti expozíciós idővel készíthetők el a felvételek. A távcsőhöz kapcsolódó egyik legfontosabb, jelenleg futó programban a holdi meteorbecsapódásokat vizsgálják. Ebben nagy szerepet játszik az új technológia, ugyanis a korábbiakkal ellentétben most már lehetőség van a képalkotással párhuzamosan az elkészült képek folyamatos elmentésére. Így harmincszor több fényt képes ez a műszeregyüttes gyűjteni, mint hagyományos kamerával szerelve. Ez azért fontos, mivel a Holdnak nincs légköre, így gyorsabban elégnek a felszínébe csapódó meteorok. Ezt rövid expozíciós idejű kamera nélkül nem tudnák a kutatók rögzíteni. A műszer önállóan is képes a működésre: maga is feldolgozza a mért adatokat. – Az obszervatórium munkatársai bíznak benne, hogy a jövőben előre programozott méréseket is végezhetnek majd az eszközzel. Egy ilyen műszer hatalmas segítség abban, hogy elsőként tudjuk felfedezni, megmagyarázni, mi áll bizonyos változások hátterében, végül is ez: a magyarázatok, az új ismeretek megtalálása lenne a tudományos kutatások célja – fejtette ki Szabó M. Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában