Új életre kel

2019.07.25. 07:00

Recepció lesz a mentett oszkói présházból

Présházat mentenek a Vasi-Hegyháton, a Sárkollektíva hívására érkeztek fiatalok, a kincset érő épület a Hegypásztor Kör szőlőhegyére kerülhet jövőre, recepciós épület lehet belőle.

Bakos Ágnes

Majdnem az enyészeté lett – helyette új funkciót kap

Fotó: Unger Tamás

Egy évszázados présház felélesztésébe kapcsolódhatnak be azok, akik szeretnének kézzel fogható közelségbe kerülni a természetes építőanyagokkal, vagyis hatalmas tölgyfagerendákkal, sárral, szalmával – így szólt a felhívás, amely munkára hívta az építészeket, leendő építészeket az oszkói szőlőhegyre.

A présházat már majdnem visszavette a természet: erdősült a környék nem messze a Hegypásztor Kör pincesorától. „Kihámozták” már tavaly, ősszel lekerült róla a tető, és a héten is a szakszerű elbontását végzik a fiatalok. – Ollólábas volt a fedélszék, mint itt a legtöbb pincének.

Majdnem az enyészeté lett – helyette új funkciót kap
Fotó: Unger Tamás

Az ollóláb alsó részét vesszük le ma, meg még a födémrészt, deszkázatnak is mondhatnánk, de ezek tölgyfapallók – mutatta Takács Martin, a Sárkollektíva tagja. A tető bontásáról azt mesélte, nagyon nehéz dolguk volt. Miután a zsúp kiment a divatból, dróttal javították, a drótszálak pedig sok bosszúságot és nehézséget okoztak.

 

Most a hatalmas tölgyfagerendák már sorban, jelölve sorakoznak a présház mellett. A Hegypásztor Kör pincesorához viszik, kiszáradnak majd a gerendák, a jövő nyár feladata lesz, hogy amennyire lehet az eredeti formája nyomán újjáépítsék. Valószínűleg fogadóépület, recepció lesz a megmentett présházból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában