Őrizzük örökségüket!

2019.07.08. 11:30

Vesszős-fesztivál Rábapatyon: összefogásban az erő

Kilencedik alkalommal várta az érdeklődőket a hétvégén a Patyi Vesszős-fesztivál. A Liget téren természetesen a helyi kézművesek által fonott kosarakat is kínálták, és felavatták a Kőbe vésett barátság szikláját, amely Ruzsa László kőfaragó munkáját dicséri.

Pajor András

A vesszőfonás hagyománya a régmúltra nyúlik vissza Rábapatyon – a fesztivál egyik célja e szép örökség megőrzése Fotó: Pajor András

– Egy-egy vessző önmagában gyenge, ám összefogva-összefonva erős lesz. Ezt az összefogást jelképezi a vesszős fesztivál, ami utal elődeinkre, az itteniek valamikori foglalkozására, a vesszőfonásra. Őrizzük örökségüket! – mondta a megnyitón Dugovics Csaba, Rábapaty polgármestere.

Ezt megerősítendő egy helyi kézművesek által fonott kosarat adott át Ágh Péter országgyűlési képviselőnek, aki úgy fogalmazott, hogy talán neki is sikerült tennie valamit a község kosarába. A képviselő megemlítette egyebek között a nemrég elkészült kerékpárutat, az általános iskolában zajlott fejlesztéseket és az ötvenmillió forintos piacépítést is.

A vesszőfonás hagyománya a régmúltra nyúlik vissza Rábapatyon – a fesztivál egyik célja e szép örökség megőrzése Fotó: Pajor András

A Mikovics Csaba emlékére rendezett főzőversenyen betyáros ételeket kellett a nevező csapatoknak prezentálniuk. A liget több pontján rotyogtak a kondérok sokféle ételvariációt elkészítve a zsűri és az indulók legnagyobb örömére. Akik főzőkanalat ragadtak, végül mind elismerésben részesültek – hirdetett eredményt Hajas László, a rendezvény szervezője.

A legjobbak sorrendje így alakult: harmadik helyezett az Aszfaltbetyárok csapata, második a Gasztroördög-csapat, míg a legjobbnak Desits Zoltán patyi gulyását ítélték.

A fesztiválon felavatták a Kőbe vésett barátság szikláját. Amelynek felirata hirdeti: „Örülök, hogy megjöttél. Búbánat itt sosem ér. Hagyomány és barátság mindig él. Visszavár a Liget tér.” Az alkotás Ruzsa László kőfaragó munkája.

Vasárnap tartottak toborzót, majd a csikósok és betyárok forgatták a karikás ostort. Eljött műsorával a Jó Laci betyár és operettgálát is hallgathatott a közönség. A patyi vesszős hétvégén szinte megmozdult az egész település, bizonyítva, hogy egy szál nem sok, de összefonódva valóban erős, szinte mindent megvalósítani képes közösség jöhet létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában