Őrizzük örökségüket!

2019.07.08. 11:30

Vesszős-fesztivál Rábapatyon: összefogásban az erő

Kilencedik alkalommal várta az érdeklődőket a hétvégén a Patyi Vesszős-fesztivál. A Liget téren természetesen a helyi kézművesek által fonott kosarakat is kínálták, és felavatták a Kőbe vésett barátság szikláját, amely Ruzsa László kőfaragó munkáját dicséri.

Pajor András

– Egy-egy vessző önmagában gyenge, ám összefogva-összefonva erős lesz. Ezt az összefogást jelképezi a vesszős fesztivál, ami utal elődeinkre, az itteniek valamikori foglalkozására, a vesszőfonásra. Őrizzük örökségüket! – mondta a megnyitón Dugovics Csaba, Rábapaty polgármestere.

Ezt megerősítendő egy helyi kézművesek által fonott kosarat adott át Ágh Péter országgyűlési képviselőnek, aki úgy fogalmazott, hogy talán neki is sikerült tennie valamit a község kosarába. A képviselő megemlítette egyebek között a nemrég elkészült kerékpárutat, az általános iskolában zajlott fejlesztéseket és az ötvenmillió forintos piacépítést is.

A vesszőfonás hagyománya a régmúltra nyúlik vissza Rábapatyon – a fesztivál egyik célja e szép örökség megőrzése Fotó: Pajor András

A Mikovics Csaba emlékére rendezett főzőversenyen betyáros ételeket kellett a nevező csapatoknak prezentálniuk. A liget több pontján rotyogtak a kondérok sokféle ételvariációt elkészítve a zsűri és az indulók legnagyobb örömére. Akik főzőkanalat ragadtak, végül mind elismerésben részesültek – hirdetett eredményt Hajas László, a rendezvény szervezője.

A legjobbak sorrendje így alakult: harmadik helyezett az Aszfaltbetyárok csapata, második a Gasztroördög-csapat, míg a legjobbnak Desits Zoltán patyi gulyását ítélték.

A fesztiválon felavatták a Kőbe vésett barátság szikláját. Amelynek felirata hirdeti: „Örülök, hogy megjöttél. Búbánat itt sosem ér. Hagyomány és barátság mindig él. Visszavár a Liget tér.” Az alkotás Ruzsa László kőfaragó munkája.

Vasárnap tartottak toborzót, majd a csikósok és betyárok forgatták a karikás ostort. Eljött műsorával a Jó Laci betyár és operettgálát is hallgathatott a közönség. A patyi vesszős hétvégén szinte megmozdult az egész település, bizonyítva, hogy egy szál nem sok, de összefonódva valóban erős, szinte mindent megvalósítani képes közösség jöhet létre.

Ezek is érdekelhetik