Harmincból a legjobbat

2019.08.16. 07:00

A bírálók már tudják, melyik lett a vadászok pálinkája

Csonthéjas gyümölcsből készült pálinkából érkezett a legtöbb minta a Vas megyei vadászok pálinka- és párlatversenyére. A zsűri tegnap kóstolta és bírálta a beküldött pálinkákat.

Nagy Ildikó

Vargyas Csaba és V. Németh Zsolt kóstolás közben

Fotó: Horváth Balázs

– Na végre – mondta elégedetten Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke és a megyei vadászkamara felügyelőbizottsági elnöke az ötödik tétel, egy vilmoskörtéből főzött pálinka kóstolásakor.

A zsűri többi tagja – V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, országgyűlési képviselő; Keresztúri Csaba, a Hetyei Berzsenyi Kft. ügyvezetője és Vargyas Csaba, a Magyar Pálinka Lovagrend dunántúli főkapitánya – is egyetértettek abban, hogy ez a pálinka bizony ízében is azt adta, amit az illata ígért – persze később kiderült, hogy ezzel nem volt egyedül.

Ahogy az egy „rendes” pálinkaversenyen szokás, az illat és az íz tisztaságát, valamint a fajjelleget tükröző karakterét, a harmóniát, a zamatot és az összhatást értékelték kóstoláskor a zsűri tagjai, akik valamennyien rutinos pálinkabírálók.

Vargyas Csaba és V. Németh Zsolt kóstolás közben
Fotó: Horváth Balázs

A szombaton Körmenden tartandó Vas Megyei Vadásznaphoz kapcsolódó pálinka- és párlatversenyre kizárólag Vas megyei vadászok nevezhettek saját maguk által főzött vagy bérfőzetett pálinkájukkal és párlatukkal. A megmérettetésre összesen harminc tétel érkezett: csonthéjas gyümölcsből főzött pálinkából 12, almaféléből készült pálinkából nyolc, ezeken kívül egy ágyas pálinka, egy bogyós gyümölcsből, kettő szőlőből készült és hat egyéb kategóriába sorolható pálinka került az ítészek elé.

A versenyre beküldött minták között egy 2019-es cseresznyepálinka is volt – ez a tétel nem kis meglepetést okozott a bírálóknak. Hogy kellemeset-e, az egyelőre maradjon titok, a verseny eredményét ugyanis a szombati vadásznapon, 17 órakor a ­Batthyány-kastély parkjában felállított nagyszínpadon hirdetik ki.

A versenyre nevező vadászok mindegyike oklevelet kap, az első három helyezettnek serleg is jár, a legtöbb pontot kapott tétel pedig elnyeri a Vas Megyei Vadászok Pálinkája 2019 címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában