Falunap és horvát nap

2019.08.12. 07:00

A kistelepülések közösségeinek össze kell fogniuk a sikerhez

Össze kell fogniuk a kistelepüléseknek, mert csak így érhetnek el sikereket. A horvátok regisztráltassák magukat horvátként, mondta Krizmanich István, a horvát nemzetiségi önkormányzat megyei elnöke.

Budai Dávid

Hergovich Vince megkoszorúzza a papköltő emléktábláját

Fotó: Ohr Tibor

A településen vasárnap tartották a falunapot, ami egyben horvát nap is volt. A szentmisét követően megkoszorúzták az 1850-ben született gradistyei horvát papköltő, Mate Meršić-Miloradić emléktábláját, majd a település polgármestere, Hergovich Vince köszöntötte az egybegyűlteket. Az ünnepi beszédet Krizmanich István, Horvátzsidány polgármestere, a Vas Megyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke mondta.

Az elnök először horvát, majd magyar nyelven köszöntötte a jelenlévőket, majd magyarul elmondott beszédében hangsúlyozta, nemcsak a közösség fontos, hanem a közösségek együttműködése is. A környező települések a Magyar falu programban most is közösen pályáztak eszközbeszerzésre – hangsúlyozta.

Hergovich Vince megkoszorúzza a papköltő emléktábláját
Fotó: Ohr Tibor

A közelgő nemzetiségi választás előtt arra buzdított mindenkit, hogy horvátként regisztrálja magát – különösen azok, akik az előző regisztrációkor még nem voltak 18 évesek –, mert csak akkor tudnak erősek lenni, ha megmutatják, milyen sokan vannak.

A műsorban fellépett a Čakavci néptáncegyüttes, a Kumánovich testvérek és a Peruska énekkar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában