Legiómustra, toborzópont

2019.08.24. 07:00

A Történelmi Témapark hagyományosan a katonai élet központja

Az elsőtől a negyedik századig terjedő időszak római hadseregeit megjelenítő alakulatok köszöntötték a közönséget 10 órakor a Történelmi Témaparkban. Toborzópont nyílt az Aréna utca 8. udvarán.

Tóth Kata

Toborzó, 20190823, Szombathely, ut, Vas Népe / Unger Tamás

Pénteken délelőtt kezdődtek a programok a Ferences kertben a hagyományőrző csoportok bemutatóival. Az antikvitásban, az 1. században a városfalon kívül eső területre több mint másfél évtizede alakítottak ki témaparkot. A lelátókon helyet foglalóknak dr. Katona Attila történész rögtönzött helyi vonatkozású történelemórát: a hadak felvonulása előtt beszélt Savaria alapításáról, a kolónia rangot kapott településekről, a Borostyánkő útról is. A mustrán öt csapatot láttunk: az élen a Legio XV. Apollinaris II. cohorsát, melynek leszerelt veteránjai a város első lakóit adták. A Duna melletti Brigetioban (Komárom) flottaszolgalátot is nyújtó Legio I. Adiutrix-ot, a Legio Leonum Valentinianit, a Lancearii Savariensest, egy a palotagárda alakulatai közé tartozó lándzsás katonai egységet és az Ingolstadtól érkező Legio III. Italica Concorst.

Katonai hagyományőrzők Fotó: Unger Tamás

Ave Savaria, Ave Militares! köszöntéssel üdvözölte dr. Puskás Tivadar polgármester a felsorakozókat, akik jelentést tettek, hogy készen állnak feladataik elvégzésére. – Időutazást teszünk minden évben azzal, hogy bemutatjuk Savaria katonatörténeti múltjának egy darabját. Ma katonai hagyományőrző múzeum tesz tanúbizonyságot arról, hogy Savariának-Szombathelynek értékes, érdekes, követendő múltja van, amelyhez mindig vissza lehet nyúlni – fogalmazott a polgármester, aki a Centurio és liktorok kíséretében szemlélte meg a csapatokat. A seregszemle után a polgármester megnyitotta a Magyar Honvédség Toborzópontját, melynek célja az idén is az, hogy az érdeklődőket bevezesse a Magyar Honvédség jelenébe, jövőjébe. A felnövekvő generációnak azt mutatják meg, miért érdemes a honvédséget választani akár életpályának, akár szerződéses vagy tartalékos katonaként. Új elemként a toborzóponton szombaton és vasárnap 14 órakor pódiumbeszélgetés lesz a katonatörténeti kiállításban a katonai repülésről, pilótaképzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában