kezdődik a vízépítés

2019.08.02. 13:00

Alakul a doroszlói legelő – Többletvizet juttatnak a területre

Hamarosan a vízépítés kezdődik a Kőszegtől délre fekvő Alsó-réten, amelyet csaknem 222 millió forintból állítanak helyre: ismét legeltetésre lesz alkalmas.

VN

Jövő nyáron fejeződik be a terület helyreállítása

Fotó: VN/Erdő-Tóth Zsófia

Hamarosan indul az egyik legfontosabb elem, a vízépítés. Az ehhez kapcsolódó közbeszerzés lezajlott, várhatóan a nyár végén megkezdődnek a beavatkozások, amelyek célja, hogy többletvizet juttassunk a területre és a réten tudjuk tartani azt – számolt be Kutschi Péter a fás legelő kialakításának aktuális munkájáról. Ismét legelő lesz a kőszegi Alsó-rét, ehhez európai uniós forrást nyertek, mintegy 221,7 millió forintot.

Jövő nyáron fejeződik be a terület helyreállítása
Fotó: VN/Erdő-Tóth Zsófia

Emlékeztetett, hogy a legeltetés felhagyásával a terület jelentős részén cserjék nőttek, bokorfüzesek, fás ligetek. Ezeket a cserjéket, bokrokat már tavaly kitermelték, most a hátra maradt törmelék, ágak, tuskók és előtörő sarjak kezelését végzik a régi és leendő legelőn. Nehézséget jelent az idegenhonos, agresszívan terjedő növények visszaszorítása – emelte ki Kutschi Péter. A régóta kaszálatlan gyepeket magas aranyvessző uralja, egy másik, kis kiterjedésű rétet a bíbor nebáncsvirág terjedése fenyeget – mutatta be a rehabilitálás alatt álló kőszegi rétet.

– Az aranyvesszős területeket szárzúzóval kezeltük tavaly és idén nyáron is. Itt a következő kezelés szeptemberben várható – ismertette. A másik gyep és a védett zergeboglár megóvása érdekében eltávolítják a nemkívánatos növényt. A munka a félidejénél tart, tavaly a nyári hetekben kezdődött a legelő-helyreállítás és jövő nyáron zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában