Különleges koncertek

2019.08.01. 14:00

Iseumi Játékok: opera, musical jazz esőben és jó időben

Miklósa Erika és a Modern Art Orchestra hangversenyével zárult tegnapelőtt a 2019-es Iseumi Játékok. A sorozat három előadása élvezetes bepillantást adott az operák és a musicalek világába, fűszerezve a jazz és az opera műfaját ötvöző koncerttel.

Nemes Judit

Merész műfaji párosítás: a háttérben a Modern Art Orchestra az Iseumi Játékok záróestjén

Az Iseumi Játékoknak hagyománya van Szombathelyen, nem csak a 2000-es éveket tekintve: az azt megelőző évtizedekben is az igényes zenére kíváncsi közönséget szólította meg nyaranta. – 1964-ben kezdtek el a helyszínen operaelőadásokat bemutatni. 1999-ig kisebb-nagyobb szünetekkel ismétlődtek a játékok, majd egy hosszabb szünet következett és 2011-ben elindult az „újkori” előadássorozat – idézte fel a rendezvény fontosabb évszámait dr. Puskás Tivadar, polgármester az idei rendezvénysorozat megnyitóján.

Miklósa Erika Éjkirálynőt is játszott már itt
Fotók Unger Tamás

A szabadtéri programok megszervezésénél mindig az ég kegyeire van bízva a rendezvény: háromból két alkalommal kellemes nyári időben, szúnyogoktól mentesen utazhattak a résztvevők képzeletben a dallamokkal különböző történelmi időkbe. A nyitóelőadás Amore Italiano – 3 tenor gála pazar előadással, látvánnyal örvendeztette meg a vendégsereget. Az olasz bel canto és nápolyi dalokat előadó szólistákat, Giorgio Casciarrit, Domenico Meninit és Alessandro Goldonit állva tapsolta az elő-adás végén a közönség. Joggal. Tehetségük, énektudásuk, hangi adottságaik és humoruk hiányérzet nélküli egységet adott fellépésüknek.

Merész műfaji párosítás: a háttérben a Modern Art Orchestra az Iseumi Játékok záróestjén

Egészen más vizekre evezett aztán a hétvégi, szombati előadás: a Neoton Família Vándorének című slágere sokak számára jól ismert dal, ha mégsem, akkor annak első sora, a Szép nyári nap már bizonyára megannyi szép emléket hoz elő akár a dal születésének idejéből, akár más koncertekről. A nóta nem tűnt el a süllyesztőben a 2000-es években sem, olyannyira, hogy a Böhm György–Korcsmáros György szerzőpáros musicalének címadója is lett. Ezt láthatta a második alkalommal a nagyérdemű: a szombati eső miatt vasárnap az Agora – Művelődési és Sportházban.

Fekete-Kovács Kornél nem csak karmesterként volt jelen

Kedden este pedig visszatértek a szervezők az opera műfajához, kis csavarral: a Miklósa Erika által énekelt darabokat jazzköntösbe bújtatott zenei aláfestéssel szólaltatta meg a Modern Art Orchestra, Fekete-Kovács Kornél vezényletével. Aki nem csak karmesterként volt jelen: trombitajátékát és Miklósa Erikával előadott duettje révén énekhangját is hallhatta a közönség.

 

A műfajpárosítás a Lamantin fesztivál otthonában is bátor választás volt: az újra való nyitottságtól függően konszonanciaként és disszonanciaként is érzékelhette a hallgatóság. De hogy sokszínű és kellemes volt az iseumi sorozat, az biztos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában