Kiállítások, beszerzés

2019.08.08. 07:00

Közgyűjtemények: Vas megyei nyertesek az NKA-nál

Öt alprogramban 12 vasi tervet támogat a Nemzeti Kulturális Alap közgyűjtemények kollégiuma.

Vas Népe

Családfakutatók a Berzsenyi könyvtárban Fotó: SZP/VN-archív

A támogatott időszaki kiállítások, kiadványok, programok listájában hat vasi nyertest hirdetett az NKA. A Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum négy pályázata volt sikeres a Képtér sorozatban. A Smidt Múzeum Egy szelet Szombathely tárlata 800 ezer, a Falu és város, Szombathely városa és a falvak viszonya kiállítás 700 ezer, a Síkból tér című tárlat 1,4 millió, az Iseum Savaria Underground kiállítása pedig 1,1 millió forintot kap. A szentgotthárdi Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum is kedvezményezett, a Pável Ágoston Múzeum ipartörténeti kiállításához 900 ezer forint támogatással készül munkafüzet. A Körmendi Kulturális Központ helyi iparoscégéreket és cégtáblákat bemutató kiállítását támogatja az NKA 500 ezer forinttal. A konferenciák sorában az Országos Könyvtári Napok szombathelyi programjai támogatottak, 1,5 millió forintot kap a szervezéshez a Berzsenyi Dániel Megyei Hatókörű Városi Könyvtár. Ugyanekkora összeggel szerepel a Savaria múzeum a Képtér sorozathoz kapcsolódó ismeretterjesztő előadással.

A műtárgybeszerzés sorban egyetlen vasi nyertes a Savaria múzeum 450 ezer forinttal – Rozner István palearktikus cincér- és egzotikus bogárgyűjteményének megvásárlására.

Családfakutatók a Berzsenyi könyvtárban Fotó: SZP/VN-archív

Az állományvédelem, resta­urálás címszó alatt legújabb néprajzi gyűjteményének tisztításához, konzerválásához kap 480 ezer forintot a Körmendi Kulturális Központ, a Savaria múzeum 300 ezer forintot a poszthabán kerámiák és mázas céhkancsók restaurálására.

A múzeumi évkönyvek sorban az egy vasi nyertes a Savaria múzeum, amely 400 ezer forintot kap A Vas megyei múzeumok értesítője 42. kötetének megjelentetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában