2019.09.20. 14:00
A helyes táplálkozást népszerűsítik – Helyi gazdák termékeit is kínálták Répcelakon
A tudatos, egészséges táplálkozásról tartott előadást Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi tagja diákoknak, akik meg is kóstolhatták a helyi termelők által készített ételeket.
Az egészséges táplálkozásról tartott előadást Süle Katalin, a NAK elnökségi szóvivője
Fotó: Szendi Péter
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Itthonról – Otthonra programja idén is folytatódik. Az iskolai tájékoztató fórumsorozaton a mezőgazdaság népszerűsítése mellett a diákok megismerkedhetnek az egészségtudatos táplálkozással, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságával. A roadshow részeként tegnap a répcelaki művelődési házban mintegy 170 felső tagozatos diák hallgathatta meg a NAK elnökségi szóvivője, Süle Katalin előadását.
– Mindenki, aki növénytermesztéssel, állattenyésztéssel, kertészettel foglalkozik, részese az élelmiszer-előállításnak, ezért hálásnak kell lennünk nekik – hívta fel a gyerekek figyelmét az előadó a mezőgazdaság fontosságára.
Süle Katalin hangsúlyozta, hogy lehetőség szerint helyi termékek vásárlására biztassák szüleiket. Fontos, hogy naponta ötször, de minimum háromszor étkezzünk, ezzel érjük el, hogy ne terheljük meg az emésztőrendszerünket. Az összes étkezés közül pedig a reggeli a legfontosabb, egyrészt mert ezzel pótoljuk az éjszakai kalóriaveszteséget, másrészt mert el kell indítani az emésztést.
Fontos, hogy a reggeli tartalmazzon zöldséget-gyümölcsöt, mivel az ezekben található fruktóz szívódik fel a legkönnyebben fiatal korban, ami serkenti az agyműködést. Hamar kiderült azonban, hogy a hallgatóságból nem mindenki szokott reggelit enni, Süle Katalin arra biztatta őket, változtassanak rossz szokásukon.
A diákok megtudhatták, hogy a mézre nem a cukor alternatívájaként kellene tekinteni, hanem alapvető élelmiszerként, vagyis mindennap fogyasztani kellene belőle. Annak ellenére, hogy Magyarországon készítik a világ legjobb mézét, mindössze egy kilogramm az egy főre jutó évi fogyasztásunk.
Szó esett a változatos táplálkozás fontosságáról is, mert bár manapság divatos csak növényi eredetű termékeket enni, szükség van az állati eredetű táplálékra is. Az állati termékek – allergia, vagy diéta esetén – kiválthatók a gombával is, ami rengeteg D-vitamint tartalmaz, ráadásul a megyében számos helyen megtalálható.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint napi 400 gramm zöldséget, gyümölcsöt kellene enni az egészséges fejlődéshez, de kiderült az is, hogy a hüvelyesekből (bab, lencse, borsó) nagyon keveset fogyasztanak a fiatalok. Ezzel szemben a nassolás nagyon népszerű, de ha a chipset néha ki tudnák váltani aszalt szilvával, már az is sokat jelentene.
Süle Katalin kiemelte, köszönhetően a felmelegedésnek ma már olyan gyümölcsök is megteremnek az országban, mint a kivi vagy a banán, és eloszlatott egy közkeletű tévhitet is, miszerint a paradicsom gyümölcs, holott az a burgonyafélék családjába tartozó zöldség.
Ugyanígy, sokszor hallani, hogy a vörös húsok egészségtelenek, pedig erről szó sincs, vastartalmuk miatt fogyasztásuk nagyon is javasolt, ahogyan az állati zsiradék mértékletes bevitele is elengedhetetlen, tekintve, hogy ezek a sejt építőkövei. Az előadó arra is felhívta a figyelmet, hogy a lányoknak húszéves korig heti két tojás fogyasztása ajánlott, mivel az kiváló hatással van a női szervezetre. Szó esett még a hal és tejtermékek fogyasztásának fontosságáról is, sőt arról is, hogy mennyire egészséges a nyúlhús.
Miután a kamara által szervezett kampány célja nemcsak az, hogy közelebb vigyék a fiatalokat a mezőgazdasághoz, és felhívják a figyelmet az egészséges táplálkozásra, de az is, hogy ösztönözzék a helyi termékek vásárlását, így az előadás végén a helyi és környékbeli gazdák által felajánlott ételeket lehetett megkóstolni.
A NAK 2017 novemberében indította el iskolai tájékoztató fórumsorozatát, mellyel már több mint hatezer gyereket értek el. Süle Katalin hangsúlyozta, az előadások anyagát folyamatosan bővítik és aktualizálják, amely így mindig a legfrissebb egészségügyi adatok elemzésén alapul.