Gyanús külföldi szám hívta?

2019.09.13. 14:00

Ismét akcióban a csalók: nekik az a fontos, hogy ön is tárcsázzon! – Olvasóinkat is megkérdeztük

Pár napja újabb külföldi telefonos csalási hullám indult, ezúttal Monacóból hívnak az elkövetők. Olvasóinkat is megkérdeztük, mit szoktak tenni, ha egy ismeretlen szám hívja őket külföldről.

Budai Dávid

Az elkövetők távoli országokból indítanak hívást, arra számítva, hogy majd visszahívják őket

Fotó: Unger Tamás

A napokban többen jelezték szerkesztőségünknek, hogy gyanús külföldi számokról tár­csázták őket, és mi is kaptunk ilyen típusú hívásokat, többünket egy monacói szám (Monaco országhívószáma: 377) tárcsázott. Természetesen a számot nem hívtuk vissza, és ez nem is ajánlatos senkinek, akivel hasonló történik. Nyilvánvalóan arról van szó, hogy ismét elérte az országot egy telefonos csalási hullám, amiben a felhasználók figyelmetlenségét vagy kíváncsiságát kihasználva akarják megcsapolni a számlánkat.

Az eredetileg Japánból indult wangiri (jelentése: egy csörgetés után leteszik a telefont) típusú csalások lényege, hogy az elkövetők távoli országokból indítanak hívást, arra számítva, hogy majd visszahívják őket, a nemzetközi kapcsolás díját aztán a csalók visszaigénylik az ottani szolgáltatótól, és az sem ritka, hogy a szám eleve emelt díjas. A wangiri csalók egyes esetekben a nagyobb bevétel érdekében fokozzák is a módszert: visszahívás esetén egy automata fogadja a hívást, ám az továbbra is kicsöngés hangját játssza be a hívó félnek, aki emiatt hosszabban tartja a vonalat.

Hasonló megoldás, amikor a vonal megszakadását jelző, trillázó hangot játszanak be a csalók: ilyenkor a hívó fél azt feltételezi, hogy megszakadt a vonal, zsebre vágja a telefont, miközben azon már felépült a nemzetközi hívás, és itt aztán tényleg minden perc számít, hiszen ezek a „beszélgetések” nagyon drágák. Mivel a hívásokat számítógép generálja véletlenszerű telefonszámokra, könnyen előfordulhat, hogy az is kaphat ilyen típusú hívást, akinek titkosítva van a telefonszáma.

Ez a típusú átverés nem ismeretlen Magyarországon, már jó pár éve annak, hogy először megjelent, és azóta időről időre tapasztalni egy-egy csalási hullámot. Tavaly is volt hasonló, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a három nagy telefonszolgáltató közleményt is adott ki az ügyben. Akkor elsősorban ugandai, orosz, cseh és lengyel ország-előhívószámmal érkeztek a hívások, de volt példa Burundiból, Grenadából, Szamoából, Ausztriából és Romániából érkező hívásra is. Mint írták, a legokosabb, ha az ilyen típusú, gyanús telefonokat figyelmen kívül hagyjuk. Igaz, pusztán azzal, hogy fogadjuk – vagy megkíséreljük fogadni – a hívást, még nem károsíthatnak meg minket, ugyanis az emelt díjas számok fogadása alapból le van tiltva mindenkinél (persze ha valaki külön kérte ennek a feloldását, akkor lehet gond).

Az elkövetők távoli országokból indítanak hívást, arra számítva, hogy majd visszahívják őket
Illusztráció: Unger Tamás

A csalók a felhasználóktól pénzt kicsalni csak akkor tudnak, ha azok visszahívják az ismeretlen külföldi számot. A szolgáltatók persze igyekeznek megakadályozni ezt is. A legutóbbi komolyabb csalási hullám idén januárban volt, amikor nagyjából 100 ezer telenoros előfizetőt csörgettek meg, a hívások 31 országból érkeztek, összesen több mint ezer különböző külföldi telefonszámról. Az előfizetők tudatosságának és a szolgáltató gyors hálózati beavatkozásának köszönhetően a csalók nem sok sikerrel jártak. Egyrészt a visszahívási arány pár százalék körül maradt, másrészt a hívások több mint 99 százaléka egy percnél rövidebb ideig tartott, ráadásul a szolgáltató amilyen gyorsan csak tudta, letiltotta a telefonszámok visszahívhatóságát.

Úgy tűnik tehát, hogy a hazai mobiltelefonos társadalom hozzáedződött már az ilyen típusú csalásokhoz, és egykönnyen nem dől be nekik. Kíváncsiak voltunk, hogy olvasóinkkal történt-e már hasonló, és ha igen, ők visszahívták-e a ránézésre is furcsa számot. Összesen vagy egy tucatnyi embert kérdeztünk meg, akiknek nagyjából a fele volt az, aki hallott a mostani esetekről. Az általunk megkérdezettek mindegyike azonban azt nyilatkozta, általában nem hív vissza ismeretlen számot, ha pedig a szám külföldi, akkor egészen biztosan nem.

OLVASÓINK VÉLEMÉNYE

Simon Gréta, 21 éves:

Még a nyáron engem is hívott egy ismeretlen angliai szám. Valószínűleg csalók voltak, bár ez nem derült ki, mert nem vettem fel, igaz, én azokat a hívásokat is figyelmen kívül hagyom, ahol nincs hívásazonosító.

Németh Ádám, 23 éves:

Magyarországi ismeretlen számokat sem hívok vissza. Ha külföldről akarnak elérni valakit, az számít a hívásra, így eleve gyanús minden olyan külföldi megkeresés, amely előzmény nélküli.

Bereczk Miklós, 73 éves:

Olvastam a mos­tani külföldről indított csalássorozatról, bár engem még nem hívtak. A napokban viszont keresett egy interneten hirdető budapesti cég, és a készülék automatikusan kiírta a szám alá, hogy átverés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában