Korszerűsítés

2019.09.14. 07:00

Kőszegre 12 milliárd – Fejlesztik a 87-es utat és megújult több oktatási intézmény

Több mint 12 milliárd forintot tesz ki az elmúlt ciklusban befejezett vagy megkezdett, illetve előkészített fejlesztések összértéke. Az eredményeket – amelyekről összefoglaló kiadvány kerül a napokban a kőszegi postaládákba – pénteken sajtótájékoztatón értékelték a városvezetők és Kőszeg országgyűlési képviselője.

VN

Huber László polgármester, Básthy Béla alpolgármester, a kormánypárt polgármesterjelöltje és Ágh Péter országgyűlési képviselő a most megjelent tájékoztató kiadvánnyal

Fotó: Ohr Tibor

Nagyon sok látható, kézzelfogható eredménye van az elmúlt ötéves ciklusnak, a fejlesztésekről, a „jövő tartópilléreiről” tegnap sajtótájékoztatón számolt be Huber László polgármester és Básthy Béla alpolgármester, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje.

Egyebek mellett elhangzott: a Fő tér és a Jurisics tér után újabb szakaszon újult meg a belváros. Folyamatban van a Városmajor rehabilitációja, jövő tavaszra elkészül az új piac. A közlekedésfejlesztési „csomag” része az új Pogányi út építése, de utcák, gyalogjárdák is megújultak, parkolók épültek és épülnek most is. Vis maior pályázatból megépült a Királyvölgyből a Napostetőre vezető mélyút rézsűje, árkok és csapadékcsatornák létesültek, megkezdődött az egyesített vasúti és autóbusz-pályaudvar építésének előkészítése.

Szóba került még, hogy tavaly új, modern tűzoltólaktanyát adtak át, még 2015-ben elkészült a város új egészségháza, megújultak közhivatalok, korszerűbb lett a városháza energetikai rendszere. Jelentős felújítások zajlottak a városi óvodákban, iskolákban, műemlékek születtek újjá a belvárosban, fellendült a turizmus Kőszegen.

A város kitörését készíti elő, hogy megépült az M86-os út Győr és Szombathely között, ennek folytatása a Szombathely–Bécs közötti összeköttetés megteremtése a 87-es út fejlesztésével.

Huber László polgármester, Básthy Béla alpolgármester, a kormánypárt polgármesterjelöltje és Ágh
Péter országgyűlési képviselő a most megjelent tájékoztató kiadvánnyal
Fotó: Ohr Tibor

Básthy Béla a maguk mögött hagyott öt évet városépítő ciklusként aposztrofálta. Mint mondta, a korábbi – 2007–2013-as – ciklusban a fejlesztéseket csak nagymértékű kötvénykibocsátás, a város eladósodása árán tudták megvalósítani.

– 2014 és 2019 között egy fejlesztő kormánnyal dolgoztunk együtt, amelyik nemcsak hogy visszafizette az önkormányzatok által felvett adósságokat, hanem olyan időszakot indított el, amelyben az összes projektünket önrész nélkül vagy minimális önrésszel valósíthattuk meg. A pályázaton elnyert forrásokhoz a kormány jelentős kiegészítést biztosított a KRAFT-programban – hangsúlyozta Básthy Béla. Főbb irányként említette a közlekedésfejlesztési projekteket, amelyek révén javul a város elérhetősége is; a kormányzat jelentős támogatásával megvalósuló belváros-felújítási programot és a hétköznapi élethez szükséges infrastruktúra megújulását. Hozzátette: szándékuk szerint a választások után töretlen lendülettel be is kell fejezni a beruházásokat, amelyek egy része még lezáratlan, a forrásszerzés után megvalósításuk a feladat.

Ágh Péter, a térség ország­gyűlési képviselője úgy fogalmazott: sikeresen zajlott Kőszeg önkormányzatának uniós forráslehívása a most záruló fejlesztési időszakban, együttműködve Magyarország kormányával. Jelentősek voltak a város épített örökségének megóvására irányuló törekvések, és kormányzati forrásokat vontak be, hogy a lakosság által jogosan elvárt igényeket kielégítsék. Összességében tehát komoly előkészítés zajlott, hogy a város helyzetét stratégiailag javítsák. Hozzátette még: a 2019–2024-es önkormányzati ciklus kőszegi fejlesztéseihez a jövőben is szükség lesz a kormány partnerségére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában