a népmese napja

2019.09.26. 19:06

Mesekirálynője lett a Bercsényinek

Szeptember 30., a népmese napja alkalmából szervezett tematikus napot alsósainak a Bercsényi Miklós Általános Iskola. Díjátadóval, három próbával, tündérrel, boszorkányokkal emlékeztek csütörtökön a nagy mesemondó, Benedek Elek születésnapjára.

Nemes Judit

Varga Réka 3. b osztályos tanuló fejére került idén a vándorkorona: egy évig viselheti az iskola mesekirálynője címet Fotó: UT

Fotó: © Unger Tamás

A meséknek szentelték a csütörtököt a szombathelyi Bercsényi Miklós Általános Iskolában: reggel nyolc órakor eredményhirdetéssel, díj­át­adó­val és mesével indították a programot, amelyet az alsósoknak szerveznek minden esztendőben. – Az utóbbi években egy témát választunk, ami idén a boszorkányok és a tündérek köré épült, e tematikában határoztuk meg az összes kapcsolódó program­elemet is – mondta Kovács Katalin könyvtáros, szervező.

A népmese napjához – és a kiemelt témához – illő díszítés fogadta az alsós diákokat az aulában, ahol Kovács Katalin köszöntőszavait követően Albert Zsuzsánna mesemondótól hallgattak meg egy történetet a gyerekek. A mese után adták át a rajzpályázat és a mesemondó verseny díjait a résztvevőknek. Boszorkányos és tündéres meséhez kellett rajzot készíteniük a gyerekeknek egy korábban meghirdetett iskolai rajzpályázaton. Két korcsoportban hirdettek dobogósokat: az 1–2. osztályban 1. helyezett Kovács Alexa 2. a osztályos tanuló, míg a 3–4. osztályban Ihász Kevin 3. a osztályos diák végzett az első helyen. A pályázat legszebb rajzait kiállították az aulában.

Varga Réka 3. b osztályos tanuló fejére került idén a vándorkorona:
egy évig viselheti az iskola mesekirálynője címet Fotó: UT

Szerda délután zajlott a mesemondó verseny, amelyen nem kis tétért, az iskola mesekirálya/mesekirálynője címért szálltak harcba a kicsik. 1. Varga Réka, 3. b; 2. Sass Alina 3. a; 3. Szigeti Jázmin 2. b osztályos diák lett, a zsűri különdíját Erdélyi Rolika 2. b osztályos tanuló, a tavalyi mesekirály kapta. Az eredményhirdetéssel az egész napos rendezvény első etapja lezárult, délután a játékos feladatoké volt a főszerep.

Az osztályok három próbán vettek részt: ezek egyike a boszorkánykonyha nevet viselte, ahol látványos-illatos kísérleteket néztek meg a kicsik. Aktív résztvevői is voltak az állomásnak: saját bájitalt kellett készíteniük, s mellé egy kis verset írni. A második helyszínen néptáncos próba várta a diákokat: egy gencsapáti néptáncos páros mutatta be viseletét és tanított élő népzenei kíséretre tánclépéseket nekik. A harmadik állomáson Benedek Elek életéről szóló rövidfilmet vetítettek, majd annak tartalmát totó­kvízzel tesztelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában