kijáró

2019.09.23. 14:00

Ösztöndíjasok – Az első konferencia a Parlamentben

Első alkalommal rendezték meg a napokban az Ösztöndíjas Nemzetiségi Pedagógushallgatók Országos Konferenciáját a Parlament Felsőházi üléstermében.

Tersztyánszky Krisztina

Nemzetiségi ösztöndíjasok Vas megyéből Fotó: VN/Sütő Ferenc

Az elsőéves nemzetiségi óvo­dapedagógus-hallgatók részé­re 2018 decemberében alapított ösztöndíjat a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, mely ösztöndíjat aztán a többi nemzetiség országos önkormányzataival együttműködve 2019 áprilisában kiterjesztettek a felsőbb évfolyamokra és a nemzetiségi tanító- és tanárképzés első évfolyamos hallgatóira is. Az ösztöndíj pénzügyi forrását a Miniszterelnökség biztosítja a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes köszöntőjét követően a szakmai előadások sorában Kissné Köles Erika szlovén országgyűlési szószóló, a NEB Köznevelési, kulturális és egyházügyi albizottságának elnöke adott tájékoztatást a nemzetiségi pedagógusellátottság egyes kérdéseiről. A konferencián hirdették ki hivatalosan a 2019/2020-as tanévre vonatkozó Nemzetiségi Pedagógus Tanulmányi Ösztöndíj pályázatot. A kulturális műsor érdekessége, hogy felléptek az Országos Szlovén Önkormányzat felsőszölnöki Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola és Óvodája tanulói is, Drávecz Stefánia és Labritz Máté. Felkészítőjük Novak Valentina pedagógiai asszisztens volt.

Nemzetiségi ösztöndíjasok Vas megyéből Fotó: VN/Sütő Ferenc

Megkérdeztük Kissné Kö­les Erika szlovén országgyűlési szószólótól, hogy az ösztöndíjprogram mennyiben érinti a szlovén kisebbséget. Megtudtuk: mivel a magyarországi szlovéneknek nincs nemzetiségi óvodapedagógus­képző intézményük, rájuk automatikusan nem vonatkozik ez a támogatási lehetőség. Külön kérésre azonban sikerült elérni, hogy az ösztöndíjjal támogatni lehessen a felsőszölnöki és az apátistvánfalvi óvoda egy-egy elkötelezett munkatársának óvodapedagógusi tanulmányait, illetve egy Szombathelyen tanuló szlovén szakos egyetemi hallgatót. Az új tanévben egy további szlovén nyelv szakos hallgató lesz jogosult pályázni a havi 75 ezer forintos ösztöndíjra.

A szószóló hozzátette: az ELTE SEK és a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógus Kara közötti együttműködésre lenne szükség ahhoz, hogy az óvodapedagógusok képzésük során a szlovén nyelvvel és hagyományokkal ismerkedhessenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában