Körbenéztünk

2019.10.29. 07:00

A natúr sírdíszek a legnépszerűbbek Szombathelyen

Már sokan keresik a koszorúkat az árusítóhelyeken. A tavalyi árakhoz képest nem volt jelentős drágulás.

Lakosi Gabriella

Rimankó Krisztina kisfiával, Milánnal válogatott tegnap a koszorúk között

Fotó: Horváth Balázs

A piacon már nagy a nyüzsgés, de Paukovits-Gróf Boglárka azt mondja, az előző hét utolsó napjain még többen vásároltak. Reméli, hogy az őszi szünet miatt idén kevesebben hagyják majd utolsó pillanatra a koszorúk beszerzését. Tavaly óta ők nem emeltek az árakon, a piacon már 850 forinttól felfelé lehet találni sírdíszt. Nála a fiatalabbak keresik a színesebb darabokat, a tapasztalatai szerint az idősebbek általában a visszafogottabb stílust választják.

Mesterházi Gerda édes anyjával jött a piacra, ők még csak körülnéznek, később jönnek majd vissza vásárolni. A zöld, lila és arany koszorúk közül válogatnak majd.

Rimankó Krisztina kisfiával, Milánnal válogatott tegnap a koszorúk között
Fotó: Horváth Balázs

Csonka Csabáné visszatérő vendégkörrel rendelkezik. Náluk ezer forinttól indul a felhozatal, a legtöbben a 30 centis, közepes méretű koszorúkat vásárolják a standnál, főleg azokat, amelyeken több a díszítőelem. Tavaly a színes kompozíciók voltak a legkeresettebbek, az idén viszont a natúr színek fogynak a legjobban. A néhány éve megjelenő sírtálakból is egyre több kel el. A giga méretű tálakat is sokan viszik, Csonka Csabáné véleménye szerint ilyenkor nem a pénztárcabarát megoldások vannak előtérben. A sír mérete szerint válogatnak, nem spórolnak a díszítésen. Az a lényeg, hogy szép és ha lehet, egyedi legyen a kiválasztott darab.

Rimankó Kisztina kisfiával válogat. Ők mindig időben lebonyolítják a vásárlást. A kisebb darabokat is nézegetik, hiszen a gyermekek is saját koszorút visznek a sírokra.

 

A temetőnél még nem indult meg a roham, ide inkább azok mennek vásárolni, akik csak az utolsó pillanatban kezdik el keresni a koszorút. Idén a toboz- és a mohafedés egyaránt népszerű – mondja el Subicz-Szabó Kitti. Nála az 1000-1500 forint közötti díszeket vásárolják leginkább. Nála is a természetes színek és a bordó a favorit. Úgy látja, sokaknak igenis számít az ár.

Aki tehát várna még a beszerzéssel, annak is jut majd néhány koszorú, de a nagyobb helyeken hamar fogy a készlet, az igazán különleges darabokat pedig hamar elkapkodják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában