Díjat kapott

2019.10.18. 14:00

Jókor, jó helyen – A vasi természetfotós nemzetközi sikerei

Az Expo­sure nemzetközi fotópályázat eredményhirdetésén az indiai Siliguriban 14 ezer pályamű közül természet-vadvilág kategóriában harmadik díjat kapott Németh Bálint vasi természetfotós. A Zuhany című, esőben kergetőző szarvasokat ábrázoló képe a szent­péterfai erdőben készült.

Gyöngyössy Péter

Németh Bálint, hogy ne maradjon le a várt pillanatról, sok időt tölt terepen

Fotó: VN/Németh Bálint

Aki találkozott már Németh Bálinttal, nem feltételezné, hogy ez a kedves, vidám fiú már nézett „farkasszemet” élő oroszlánnal, megjárta a Namib-sivatagot, és míg soproni kollégiumi szobatársai javában húzzák a lóbőrt, őt gyakran már az erdőn köszönti a napfelkelte. Ahhoz, hogy ne maradjon le arról a „bizonyos pillanatról”, ott kell lenni a terepen. Indián módjára cserkelve, a bozótban lapulva vagy a harmatos fűben hasalva.

Szeptember elején nyílt meg tizedik önálló fotókiállítása, ezúttal Nagykanizsán, pár év alatt több mint harminc előadást tartott, a hazai és nemzetközi fotópályázatokon tizenkét díjat szedett össze. Pedig még csak huszonhárom éves. Első tárlatát saját iskolájában, a szombathelyi Bolyaiban rendezte. Akkor még inkább apró szépségeket ábrázoltak a képek, szép növényeket, parányi állatokat. Első díjazott képe, a Jégbe zárt világ a szombathelyi Csónakázó­tavon készült 2012 telén. Ezzel az Év természetfotósa 2013 Magyarország című rangos megmérettetésen ifjúsági kategóriában kiemelt díjat kapott. Aztán jött az a bizonyos mezei nyúl a repceföldön…

– A gimi első éveiben történt, amikor megtapasztaltam, hogy milyen érzés becserkészni egy nagyobb testű állatot, és miközben az bármikor elfuthat, készíteni róla egy jó fotót – meséli Bálint. Azóta szenvedélyévé vált a cserkelés. Méltóságteljes szarvasok, fürge őzek, no és antilopok, oroszlánok ejtik ámulatba a kiállítások látogatóit. Bár legtöbb képe vasi tájakon készült, közben két alkalommal is több hetet töltött Namíbiában.

– Feltekertem azért az ablakot, amikor már másodszor járta körbe a terepjárót egy nőstény oroszlán – osztja meg kalandját a soproni diák. Nem volt vele se puska, se testőr.

Németh Bálint, hogy ne maradjon le a várt pillanatról, sok időt tölt terepen
Fotó: VN/Németh Bálint

Zuhany című képe sorra hozza a díjakat. Először a 2018-as Év természetfotósa versenyen, ezúttal már a felnőtt mezőnyben az emlősök viselkedése kategóriában került be a kiállított alkotások közé, dicséretre méltó megjelöléssel. Az idei nyáron két elismerést is bezsebelt az esőben kergetőző, szentpéterfai szarvasokat ábrázoló kép. A VI. Transnatura nemzetközi természetfotó-pályázaton a rangos zsűri 573 alkotás közül választotta a harminc kiállított kép közé. Nemrég Erdélyben voltak láthatók ezek az alkotások. Most pedig itt a legújabb siker: harmadik díj az Exposure International Photón.

– A fotó 2018. május 10-én készült a szentpéterfai erdőtömbben, egy vadföld szélén – mondja Németh Bálint. – Tudatosan készültem az esős fotózásra. Megjelent egy szarvasrudli, főleg bikák. Aztán érkezett három fiatal borjú. Ettől nagy mozgás támadt. A kép érdekessége, hogy úgy akartam megcsinálni, hogy az esőfüggönyön keresztül jól látható legyen, ahogyan a kergetőző szarvasok bundájáról lepattognak a vízcseppek.

A díjátadót szeptember 8-án tartották az indiai Siliguriban.

Legkedvesebb képe mégis a Három királyfi, amely szintén számos díjat kapott. Németh Bálint szerint az a pillanat valóban megismételhetetlen. A napkelte előtt Szentpéterfa közelében készült fotó három fiatal gímszarvasbikát ábrázol, amint a ködpaplanos háttér előtt libasorban ballagnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában