Kijáró

2019.10.28. 07:00

Kiszabadították Ősztündért Apátisvánfalván

Pénteken tartották meg az Apátistvánfalvi Kéttannyelvű Általános Iskolában a hagyományos őszi rendezvényt. Kukor Éva diákönkormányzatot segítő pedagógus állította össze a nap és a vetélkedő programját a tanulókkal és a kollégákkal együtt.

Tersztyászky Krisztina

Hangulatos, pörgős programon vettek részt

Fotó: VN/Holecz Lajosné

Reggel kevéssel nyolc óra után a második osztály termében gyűltek össze az iskola tanulói, nagy izgalommal várva, hogy az őszi fesztivál megkezdődjön. Először hétfős csapatokat alakítottak, így összesen öt csapat indult neki az erőpróbának. Már a nevek meghatározása is játékos formában történt. Puzzle-t kellett kirakniuk a gyerekeknek, és minden csapatnak ott rejtőzött a csapatneve magyar és szlovén nyelven. Így az alábbi neveket vehették fel a versenyzők: Szorgos hangyák – Pridne mravlje, Szelíd őzikék – Mirne srne, Hétpettyes katicák – Pikapolonice, Éjszakai baglyok – Nočne sove és Ravasz rókák – Zvite lisice.

Egy mese adott keretet a megmérettetésnek. A történet szerint Ősztündért elrabolták a gonosz erdei manók, és a csapatoknak kell kiszabadítaniuk különféle feladatok megoldásával. Összesen hat állomáson volt szükség a tanulók ügyességére, furfangjára. Minden állomáson 15 percet tartózkodtak, és gyűjtötték a tündér részére a szabadító kellékeket.

Az első állomáson, amely a „Szőlőszüret” nevet viselte, szőlőfürtöt kellett készíteni, amellyel meg tudták vesztegetni a bormestert, hogy segítsen nekik az Ősztündér kiszabadításában. A második, „Boszorkánykonyha” állomáson keresztrejtvény volt a feladat szlovén szavak, gyümölcsnevek beírásával, valamint gyümölcssalátát kellett készíteni.

Hangulatos, pörgős programon vettek részt
Fotó: VN/Holecz Lajosné

A harmadik állomáson, Dúdoló néven QR-kód segítségével megkeresték a diákok a tündér kedvenc dalát. Csakhogy a manók átírták a szöveget, és a hibákat a gyerekeknek kellett kijavítaniuk. A kis bajkeverők még a tündér varázsgyűrűjét is elrabolták, azt még meg kellett keresni, hogy továbbindulhassanak.

A következő állomáson, Betűzdénél két feladat is várta a tanulókat: ö betűs szavakat kellett írniuk, valamint kirakók megoldásával juthattak további hasznos információkhoz. „Lovagi torna” következett ezután. A játékos ügyességi feladatok között volt gesztenyehordás hurkapálcával, ágsöprűvel tökgörgetés szlalomban, akadályfutás Csizmás Kandúrnak öltözve. Végül a „Tökölődő” állomáson tudásra és szerencsére egyaránt szükség volt. A korábban megszerzett információkat kellett felidézni, majd interaktív játékkal zárult a megmérettetés.

A program végére szerencsésen kiszabadult az Ősztündér, megkapta az ajándékokat. A hangulatos, pörgős program minden évben könnyebbé teszi a gyerekek számára az őszi évszak elfogadását, ráadásul az anyanyelvi ismeretek is előtérbe kerülnek játékos formában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában