A Vasi Skanzen adott helyet a háromnapos mulatságnak

2019.10.07. 14:00

Megrendezték az első szombathelyi szüretet

Hagyományteremtő szándékkal szerveztek háromnapos szüreti fesztivált Szombathelyen. Családi és könnyűzenei, valamint kulturális programokkal is várták az érdeklődőket a hétvégén a Vasi Skanzenben.

Lakosi Gabriella

Sólyomvári Ludwig a skanzenben, ahol huszártoborzás is zajlott

Fotó: Horváth Balázs

Bár a város nem számít borközpontnak, a környéken több neves pincészet is található. Az első szüreti fesztiválon bemutatkoztak a kőszegi, soproni, villányi és Balaton-felvidéki borok is. Bár néhány divatos streetfoodautó is árulta a harapnivalót, a fő hangsúly inkább a hagyományos szüreti fogásokon volt. Egészben sült malac, parázson készült kürtöskalács is várta a skanzenbe látogatókat.

A programok már pénteken elkezdődtek, a napot délután Dj Bluff nyitotta, majd Horváth Tamás, aztán a Follow the Flow szórakoztatta a közönséget. Az estét DJ Szunyog zárta. A szervezők elmondták: nagyon jól sikerült az első nap, ezért szombaton és vasárnap a zenei koncertek előtt ingyenesen látogathatóvá tették a fesztivált.

Szombaton a rossz időjárás miatt csúszással indultak a programok, a hivatalos megnyitó végül el is maradt. Programok azonban nem maradtak el. Ráadásul késő délutánra a lemaradást is behozták. Voltak gyermekprogramok – arcfestés, fazekas-korongozás, állatsimogató, huszártoborzó –, volt néptáncbemutató, fellépett a város fúvószenekara. Bogi előadásában Disney-dalok hangzottak el, majd operettslágerek következtek Farkas Gergőtől, végül pedig a retróhangulaté lett a főszerep Kleinhappel Józsefnek köszönhetően. A zenekarok sorát a Splah nyitotta, őket a Hip Hop Boyz, Peat Jr, Dj Szatmári és Jucus, a Happy Gang, Erős Vs Spigiboy és a Spy the Ghost követte. A rossz idő ellenére ekkor már sokan buliztak a skanzenben.

Sólyomvári Ludwig a skanzenben, ahol huszártoborzás is zajlott
Fotó: Horváth Balázs

Vasárnap délelőtt a családi programoké volt a főszerep, folytatódott a huszártoborzás is. A bemutatósátorban az érdeklődők igazi huszárruhákkal ismerkedhettek, volt szablya és karabély, ezeket kézbe is vehették a gyerekek. A legbátrabbak pedig az ostorcsattogtatás művészetével is megismerkedhettek.

Népdalokkal kezdődtek a színpadi programok, majd a 6 tagú cigányzenekar állt a közönség elé. A Gyöngyözön zenekar megzenésített gyermekversekkel készült. A könnyűzenei programok már kora délután elkezdődtek, zenélt Kis Grófo, az Ocho Macho, az első szombathelyi Szüreti Fesztivált a Hooligans zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában