Rozmaring és léggitározó medve

2019.10.07. 07:00

Mesés estét töltöttek a gyerekek a büki és csepregi könyvtárban is

Rozmaring és állatmesék Csepregen, éjszakai, de legalábbis esti könyvtári kaland Bükön – kitettek magukért mindkét helyszínen az Országos Könyvtári Napokon.

Bakos Ágnes

Ziembicki Erzsébet kalauzolta a gyerekeket a csepregi könyvtár mesedélutánján

Fotó: Bakos Ágnes

– A kedvencem a Lassie! – Nekem a pacsirta és a róka! – sorolták a gyerekek kedvenc állatos meséiket, aztán Börcsök Mária meséjét hallhatták a pénteken tartott mesedélutánon a csepregi könyvtárban. Az állatiskola előtt című versben a szülők aggódnak csemetéikért, a csattanóra pedig kiderül, hogy nem alaptalan az egérgyerek félelme a tanító nénitől: a pedagógus ugyanis macska.

A csattanós mese után gyümölcsök voltak a főszereplők. Körbejárt két rozmaringág, hallhatták a gyerekek Ziembicki Erzsébettől, hogy a gyógynövény mesés titkokat rejt, például a menyasszony adja a vőlegénynek: élethosszig tartó szeretetet jelképez.

A mesés délutánnak lesz folytatása: minden hónap első péntekén várja meseklub a gyerekeket a csepregi könyvtárban.

Ziembicki Erzsébet kalauzolta a gyerekeket a csepregi könyvtár mesedélutánján
Fotó: Bakos Ágnes

A büki könyvtárban egy héten át várták programokkal a kicsiket és a nagyokat. Aztán a fénypont péntek este volt, amikor egészen új arcát mutatta a könyvtár Tóth Viktória jóvoltából. Az egyik polcnál tündér, a másiknál léggitározó jegesmedve, a gyerekrészlegen nyúl várta a kalandozó kicsiket.

A könyvek egészen új értelmet nyertek: Viki néni megmutatta, milyen csodás világok lakoznak a lapokon. – Erősek vagytok? Bátrak vagytok? Tudtok olvasni? – sorjáztak a kérdések és érkeztek a lelkes válaszok a sok-sok játékos feladattal tűzdelt estén. A bátorság jól jött aztán a kisiskolások után a nagyobbaknak is: pizsamás mesehősök gyűltek össze és kalandoztak ők is.

A mozgalmas este után biztosan sok új beiratkozót számolhatnak a büki könyvtárosok – még ha az állati jelmezeiket pihentetik is a következő könyvtári napokig.

Tóth Viktória és a jegesmedve varázsolt a büki könyvtárban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában